08 Август 2020събота09:58 ч.

Датата

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 1137

1843 - РАЖДА СЕ ЛУИ ПОЛ МАРИ ЛЕЖЕ, ФРЕНСКИ СЛАВИСТ (УМИРА 1923 Г.). Почетен член на Българското книжовно дружество. След Средногорското въстание и Баташкото клане (1876) пише редица статии във вестници и списания в защита на българите. На 20 декември 1878 г. е обявен за един от първите почетни граждани на София заедно с Вито Позитано и Пьотър Гресер.

1849 - РАЖДА СЕ КОНСТАНТИН ЙОВАНОВИЧ, АВСТРИЙСКИ АРХИТЕКТ С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД (УМИРА 1923 Г.). През най-активните си години работи в София и Белград. Проектира сградите на Първа софийска мъжка гимназия, на Висшето училище (сегашния Факултет по журналистика) в София и на гимназията в Лом. Създател е на първия и основен проект на сградата на Народното събрание в София, тържествено открита на 25 ноември 1884 г.

1851 - В КОПРИВЩИЦА СЕ РАЖДА ТОДОР КАБЛЕШКОВ, РЕВОЛЮЦИОНЕР (УМИРА 1876 Г.). Автор на Кървавото писмо, белязало началото на Априлското въстание. По негова заповед камбаните възвестяват бунта на 20 април 1876 г. Радостта от свободата е кратка, въстанието е потушено в кръв. Каблешков е заловен и подложен на мъчения в Ловешкия затвор. На път за затвора в Пловдив отнема револвера на едно от водещите го заптиета и се застрелва.

1915 - ПРОЖЕКТИРАН Е ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ. "Българан е галант" е черно-бял и ням. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов (на снимката). Смята се, че филмът е загубен и са останали едва 1-2 кадъра от него. Оператор на лентата е Гаетано Пиа де Флорес, а актьори - Мара Миятева-Липина, Антон Делбело и Методи Станоев. Васил Гендов е основоположник на българското филмово изкуство. С решение на МС 13 януари е обявен за професионален празник на работещите в киното.

1925 - РАЖДА СЕ ГЕОРГИ КАЛОЯНЧЕВ (КАЛАТА), АКТЬОР (УМИРА 2012 Г.). Започва кариерата си в Народния театър, но скоро преминава в трупата на Сатиричния театър. Дебютира в киното с филма "Утро над родината" (1951). Има над 50 години във филмовата индустрия, а сред най-популярните творби с негово участие са "Специалист по всичко", "Бай Ганьо заминава за Европа", "Неочаквана ваканция", "Бон шанс, инспекторе!" и др. Носител на десетки награди, но най-голямата за него е званието "Народен артист" - в най-истинския му смисъл на актьор, всенароден любимец.

2009 - УМИРА ВЪЛКАНА СТОЯНОВА, НАРОДНА ПЕВИЦА (Р. 1922 Г.). Изпълнителка на народни песни от тракийския край. Солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци (дн. Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"). Преподавател в Средното музикално училище в гр. Котел (от 1974). В репертоара си има над 500 народни песни, сред които "Нягол на Милка думаше", "Алтанлъ Стоян войвода", "Димо на Рада думаше", "Яна цвете брала" и др.

Оранжев код за пожари в 15 области

автор:Дума

visibility 0

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 202

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 321

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 563

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1036

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ