20 Ноември 2019сряда15:14 ч.

Датата

/ брой: 20

автор:Дума

visibility 1196

1856 - В СВИЩОВ Е СЪЗДАДЕНО ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЧИТАЛИЩЕ. На този ден в къщата на търговеца Димитър Начович се събират около 40 възрожденци, сред които Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и др., и основават "читалище с музеом". Първите събрани дарения са 37 000 гроша и 800 книги на славянски и др. езици. Основателите пишат програма на читалището. През 1904 г. Кирил Аврамов дарява на Свищовската община 200 000 златни лева за построяване на сграда за театър и читалище.

1857 - РАЖДА СЕ ПЕТЪР ОРАХОВАЦ, БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР ОТ СРЪБСКИ ПРОИЗХОД (УМИРА 1922 Г.). Един от организаторите на здравното дело у нас и от създателите и ръководителите на Българския лекарски съюз. Бил е председател на Върховния медицински съвет. Става първият управител на болница "Червен кръст" - предшественик на "Пирогов". Тогава започва използването на първите линейки за бърза помощ.

1882 - В ПАЗАРДЖИК СЕ РАЖДА ТЕОДОР ТРАЯНОВ, ПОЕТ (УМИРА 1945 Г.). Родоначалник на българския символизъм заедно с Пейо Яворов. Един от редакторите на най-голямото наше символистично сп. "Хиперион". Въплъщение на житейското и творческото му кредо е книгата "Пантеон". Автор на стихосбирките "Regina mortua", "Химни и балади", "Освободеният човек" и др. Печели първото неофициално републиканско първенство по шахмат (1907 г.), председател на новоучредения през 1931 г. Български шахматен съюз.

1914 - В СЕВЛИЕВО СЕ РАЖДА БОРИС МАШАЛОВ, НАРОДЕН ПЕВЕЦ (УМИРА 1962 Г.). Едва 10-годишен, запява научените от баща си песни, на 35 г. става хорист в Радио София, а след това - в Ансамбъла за песни и танци на Народната армия. Изнася хиляди концерти с прочутата тогава група "Наша песен". Сред най-известните му изпълнения са "Заблеяло ми агънце", "Мятало Ленче ябълка", "Либе, ако дойдиш, сега да ми дойдиш", "Китка ти падна, Дено" и др.

1948 - ЗАСТРЕЛЯН Е МАХАТМА ГАНДИ, ИНДИЙСКИ ПОЛИТИК (Р. 1869 Г.). Борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското управление в страната. Наречен е още "Баща на нацията". Рожденото му име е Мохандас Карамчанд Ганди. Привържениците му го наричат Махатма ("велика душа"). Самият Ганди се смята недостоен за тази титла. Със своя пример обаче вдъхновява политически лидери като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и др.

1990 - НАЧАЛО НА ХIV ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА БКП (до 2 февруари), на който са приети Манифест на демократичния социализъм в България, Политическа декларация и Устав на БКП. Определени са общопартийните органи - Конгрес, Висш партиен съвет, Централна финансово-ревизионна комисия и Централна комисия по партийна етика. Избрано е председателство на ВПС. За председател на ВПС е избран Александър Лилов (на снимката).

Турция въвежда данък за хотелско настаняване

автор:Дума

visibility 288

С 2 ст. на киловатчас поскъпва токът

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 223

От ИПИ прогнозират по-високи местни данъци

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 223

14% ръст на заемите от бързи кредити

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 223

Борис Джонсън победи в дебата с Джереми Корбин

автор:Дума

visibility 155

Евросъюзът договори бюджета за догодина

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 223

Брюксел съветва Киев да купува газ от Русия

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 223

ЕС и САЩ на различни позиции за Израел

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Успех без фанфари

автор:Георги Георгиев

visibility 437

/ брой: 223

Възкръсналият свидетел

visibility 411

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 223

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ