06 Юни 2020събота18:37 ч.

Датата

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 1690

1797 - РАЖДА СЕ ФРАНЦ ШУБЕРТ, АВСТРИЙСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1828 Г.). Автор е на повече от 600 солови песни по стихове на Гьоте, Шилер, Хайне и др., на 9 симфонии, около 20 опери, сонати, валсове и др. Не е бил виртуоз като Моцарт, Бетховен и др. и не е представял лично творбите си. Затова много от тях са изпълнени за първи път след смъртта му.

1854 - РАЖДА СЕ СТЕФАН СТАМБОЛОВ, ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК (УМИРА 1895 Г.). Европейските журналисти го наричат Българският Бисмарк. Един от строителите на съвременна България. Като председател на парламента е първото официално лице в Княжеството, подкрепило Съединението през 1885 г. Депутат в няколко парламента, министър-председател (1887-1894). Умира от раните си, след като е жестоко посечен на улицата от наемници.

1885 - УТВЪРДЕН Е ПЪРВИЯТ ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕЛЕЗНИЦИ. На тази дата НС приема Закон за железните пътища, съгласно който държавата изцяло поема строителството и експлоатацията на железопътната мрежа в България. По силата на този нормативен акт се създава системата на Българските държавни железници. На 1 август 1888 г. е открита първата жп линия, свързваща Цариброд-София-Вакарел, изцяло проектирана и построена от български инженери и проектанти.

1911 - РАЖДА СЕ ВАНГА, БЪЛГАРСКАТА ПРОРОЧИЦА (УМИРА 1996 Г.). Вангелия Пандова Гущерова е почитана от хиляди българи и чужденци заради приписваната й феноменална способност да вижда съдбата на всеки, който я посещава. След смъртта й почитателите й, организирани от художника Светлин Русев, изграждат в нейна памет в Рупите храм "Света Петка". Родната й къща е музей.

1968 - НАУРУ ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ АВСТРАЛИЯ. Република Науру е малка островна държава в южната част на Тихия океан, южно от Маршаловите острови. Състои се от един остров с площ 21 кв.км и около 13 000 души население. По население е една от най-малките държави в света, а по площ - най-малката неевропейска страна. Това е може би единствената държава без официално обявена столица, а само фактическа - Ярен. В миналото е една от най-богатите държави - през 1977 г. е на първо място по БВП на човек от населението заради производството на фосфати. Целият остров е ограден от коралови рифове. Постоянно течащи води няма, питейната вода се внася. Страната е център на 400 банки.

1969 - УМИРА СТОЯН ЗАГОРЧИНОВ, ПИСАТЕЛ (Р. 1889 Г.). Работи главно в областта на историческия роман. Негови са историческата повест "Легенда за Света София", трилогията "Ден последен, ден Господен", романите "Празник в Бояна" и "Ивайло", мемоарната книга "Един живот в сянка" и др.

2004 - УМИРА КОСТАДИН ГУГОВ, ИЗПЪЛНИТЕЛ НА НАРОДНИ ПЕСНИ (Р. 1935 Г.). В репертоара му са емблематични заглавия като "Биляна платно белеше", "Йовано, Йованке", "Море, сокол пие", "Миле Попйорданов", "Ако умрам ил' загинам", "Кога зашумат буките", "Назад, моме Калино". Твърди се, че знаел и помнел над 2000 песни.

 

Версайският дворец очаква посетители

автор:Дума

visibility 16

Тръмп заплаши ЕС с мита върху автомобилите

автор:Дума

visibility 81

Полицията в Минеаполис с нови правила

автор:Дума

visibility 324

Датата

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 933

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ