20 Ноември 2019сряда20:20 ч.

Датата

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 1189

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ И ВОДОЛЮБИВИТЕ ПТИЦИ. На тази дата през 1971 г. в иранския гр. Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони. От 1997 г. денят се чества официално в световен мащаб. България е осмата държава, присъединила се през 1976 г. към конвенцията. Страната ни има десет влажни зони с международно значение.

ПЕТЛЬОВДЕН. С този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се се крепили семейството и мирът. Основна традиция на този ден е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца, а където са само момиченца - за курбан отива някоя ярка. Къща без петел не бива - ще запустее.

1894 - В ЯМБОЛ СЕ РАЖДА ЖОРЖ ПАПАЗОВ, ХУДОЖНИК И ПИСАТЕЛ (УМИРА 1972 Г.). Завършва висше образование в Прага, а от 1924 г. до края на живота си живее и работи във Франция. Най-известните му творби са "Пейзаж от Чехия", "Морето", "Гладиатори" и др. От 1952 г. художествената галерия в Ямбол носи неговото име.

1907 - УМИРА ДМИТРИЙ МЕНДЕЛЕЕВ, РУСКИ ХИМИК (Р. 1834 Г.). Член на Лондонското кралско дружество, на академиите на науките в Рим, Париж, Берлин и др. Най-голямото му откритие е периодичният закон за химичните елементи, в негова чест периодичната таблица носи името Менделеева. На него е кръстен 101-вият елемент в нея - менделеевий.

1943 - ЗАВЪРШВА НАЙ-ТЕЖКАТА БИТКА ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - СТАЛИНГРАДСКАТА. Съветската армия побеждава силите на фашистка Германия и нейните съюзници. Според съветското военно командване евентуална загуба на Сталинград (дн. Волгоград) ще доведе до прекъсване на преките комуникации на Москва с Кавказ и на достъпа до каспийския нефт. Сталинградската битка е един от повратните моменти в хода на Втората световна война, ключов фактор за победата над Третия райх. Силите на Тристранния пакт (Германия, Италия, Япония) губят около една четвърт от личния си състав.

1976 - УМИРА ЗЛАТЮ БОЯДЖИЕВ, ХУДОЖНИК (Р. 1903 Г.). Един от най-самобитните български художници на ХХ в. След парализа на дясната ръка започва да рисува с лявата, с нов стил и изразни средства. Сред по-известните му картини са "Село Брезово", "На трапезата", "Две сватби" и др.

2010 - УМИРА КАРАНДАШ, КАРИКАТУРИСТ (Р. 1924 Г.). Истинското му име е Цветан Иванов Цеков. Ученик на Илия Бешков. Завършва живопис при проф. Дечко Узунов. Установява автентичните числа на Леонардо, с които геният оразмерява всичко в пространството на "Тайната вечеря" и над 20 разновидности на перспективата в картината. Един от основателите на в. "Стършел", където работи повече от 40 години.

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 31

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 11

/ брой: 224

До 4 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 224

Ще затварят за 3 г. бензиностанции с нарушения

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 224

Длъжници няма да могат да напускат България с над 30 хил. лв.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Инвестициите намаляват с 91,7 млн. евро през септември

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 45

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 28

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 35

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 25

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ