20 Януари 2020понеделник09:00 ч.

Памет

Датата

/ брой: 239

автор:Дума

visibility 363

1821 - РАЖДА СЕ ГЮСТАВ ФЛОБЕР, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1880 Г.). Представител на критическия реализъм. Автор на романите "Мадам Бовари", "Възпитание на чувствата", "Саламбо" и недовършения "Бувар и Пекюше". Пише новели, романтични и драматични произведения.

1849 - УМИРА МАРК БРЮНЕЛ, ФРЕНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1769 Г.). Под негово ръководство и по негови проекти се построяват много къщи, търговски сгради, портови укрепления и пр. в САЩ. Най-славното му творение е прокопаването на първия тунел под р. Темза (на снимката). Прокопаването му отнема цели 17 години. Брюнел става вицепрезидент на Кралското научно общество - нещо, което не се е случвало на чужденец дотогава.

1925 - В САЩ Е ОТКРИТ ПЪРВИЯТ В СВЕТА КРАЙПЪТЕН ХОТЕЛ. Milestone Mo-Tel всъщност е първият мотел. Основан е от Arthur Heineman в градчето San Luis Obispo, Калифорния. Големите разстояния, по-бавната скорост на автомобилите по това време и необходимостта шофьорите да пренощуват някъде по път били основните причини за откриването на мотела. Строителството на бунгалата, които разполагали със собствен санитарен възел, излязло около 80 000 долара. Цената на нощувката била 1,25 долара.

1927 - РАЖДА СЕ РОБЪРТ НОЙС, АМЕРИКАНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1990 Г.). Един от изобретателите, заедно с Джак Килби, на първата интегрална микросхема (на снимката). През 1968 г. основава корпорацията "Интел". В последното си интервю, попитан какво би направил, ако е "император" на Съединените щати, Нойс отговаря, че освен всичко друго, би направил така, че да е сигурен в подготовката на следващото поколение за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало обучение и на най-бедните и необразовани хора, отбелязва Нойс.

1938 - РАЖДА СЕ НЕВЕНА КОКАНОВА, АКТРИСА (УМИРА 2000 Г.). Играла е в театрите в Ямбол, Габрово, Русе и в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов". Има над 50 роли в киното, между които във филмите "Бъди щастлива, Ани", "Тютюн", "Крадецът на праскови", "Отклонение", "С дъх на бадеми", "Момчето си отива", "Спомен за близначката" и др. Носителка на ордени "Кирил и Методий" първа степен и "Стара планина" първа степен, както и на различни награди. От 15 юни 2000 г. Общинският драматичен театър в Дупница и от 19 октомври 2001 г. Драматичният театър в Ямбол носят нейното име.

1962 - ДЖОН КЕНЕДИ ИЗРИЧА ФРАЗАТА "СВЕТЛИНА В КРАЯ НА ТУНЕЛА". На пресконференция на въпрос как може да оцени развитието на Виетнамската война Кенеди отговаря, че поради трудността на водената партизанска тактика на война са нужни 10-11 души срещу един, особено в трудния южновиетнамски терен. Според него Щатите не виждат светлината в края на тунела, но той самият не смята, че е по-тъмно, отколкото преди една година. В някои отношения, твърди Кенеди, е дори по-светло.

И във Волуяк протестират заради липсата на вода

автор:Дума

visibility 160

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 12

Нови течове по водопровода в Шумен

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 12

Италианските боклуци били за ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 12

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 12

АЕЦ "Козлодуй" пред кадрова криза

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 12

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 12

Путин е против власт до живот

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 310

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 178

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 206

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ