07 Април 2020вторник11:23 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Памет

Датата

/ брой: 239

автор:Дума

visibility 591

1821 - РАЖДА СЕ ГЮСТАВ ФЛОБЕР, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1880 Г.). Представител на критическия реализъм. Автор на романите "Мадам Бовари", "Възпитание на чувствата", "Саламбо" и недовършения "Бувар и Пекюше". Пише новели, романтични и драматични произведения.

1849 - УМИРА МАРК БРЮНЕЛ, ФРЕНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1769 Г.). Под негово ръководство и по негови проекти се построяват много къщи, търговски сгради, портови укрепления и пр. в САЩ. Най-славното му творение е прокопаването на първия тунел под р. Темза (на снимката). Прокопаването му отнема цели 17 години. Брюнел става вицепрезидент на Кралското научно общество - нещо, което не се е случвало на чужденец дотогава.

1925 - В САЩ Е ОТКРИТ ПЪРВИЯТ В СВЕТА КРАЙПЪТЕН ХОТЕЛ. Milestone Mo-Tel всъщност е първият мотел. Основан е от Arthur Heineman в градчето San Luis Obispo, Калифорния. Големите разстояния, по-бавната скорост на автомобилите по това време и необходимостта шофьорите да пренощуват някъде по път били основните причини за откриването на мотела. Строителството на бунгалата, които разполагали със собствен санитарен възел, излязло около 80 000 долара. Цената на нощувката била 1,25 долара.

1927 - РАЖДА СЕ РОБЪРТ НОЙС, АМЕРИКАНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1990 Г.). Един от изобретателите, заедно с Джак Килби, на първата интегрална микросхема (на снимката). През 1968 г. основава корпорацията "Интел". В последното си интервю, попитан какво би направил, ако е "император" на Съединените щати, Нойс отговаря, че освен всичко друго, би направил така, че да е сигурен в подготовката на следващото поколение за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало обучение и на най-бедните и необразовани хора, отбелязва Нойс.

1938 - РАЖДА СЕ НЕВЕНА КОКАНОВА, АКТРИСА (УМИРА 2000 Г.). Играла е в театрите в Ямбол, Габрово, Русе и в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов". Има над 50 роли в киното, между които във филмите "Бъди щастлива, Ани", "Тютюн", "Крадецът на праскови", "Отклонение", "С дъх на бадеми", "Момчето си отива", "Спомен за близначката" и др. Носителка на ордени "Кирил и Методий" първа степен и "Стара планина" първа степен, както и на различни награди. От 15 юни 2000 г. Общинският драматичен театър в Дупница и от 19 октомври 2001 г. Драматичният театър в Ямбол носят нейното име.

1962 - ДЖОН КЕНЕДИ ИЗРИЧА ФРАЗАТА "СВЕТЛИНА В КРАЯ НА ТУНЕЛА". На пресконференция на въпрос как може да оцени развитието на Виетнамската война Кенеди отговаря, че поради трудността на водената партизанска тактика на война са нужни 10-11 души срещу един, особено в трудния южновиетнамски терен. Според него Щатите не виждат светлината в края на тунела, но той самият не смята, че е по-тъмно, отколкото преди една година. В някои отношения, твърди Кенеди, е дори по-светло.

Отбелязваме Световния ден на здравето

автор:Дума

visibility 63

565 са случаите на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 462

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 240

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 324

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 205

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 434

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 893

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1149

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ