14 Август 2020петък18:19 ч.

Памет

Датата

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 414

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КУЛТУРНОТО МНОГООБРАЗИЕ ЗА ДИАЛОГ И РАЗВИТИЕ. Наред с приемането на Всеобщата декларация на ЮНЕСКО за културното разнообразие през ноември 2001 г. Общото събрание на ООН обяви 21 май за Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие. Идеята на празника е хората да се научат да "живеят заедно" по-добре.

ПРАЗНИК НА ГР. ЕЛЕНА. Предание разказва, че местната стара църква "Св. Никола" била осветена на празника на светите равноапостоли Константин и Елена, затова селото било наречено Елена. Днес 21 май се чества като празник на града. От 1930 г. в деня на църковния празник Св. св. Константин и Елена празнува и Пазарджик. Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

1639 - УМИРА ТОМАЗО КАМПАНЕЛА, ИТАЛИАНСКИ ФИЛОСОФ (Р. 1568 Г.). Теолог, астролог и поет. Автор на "Градът на Слънцето", което го нарежда сред великите писатели утописти. В този трактат той излага възгледите си за идеална и справедлива държава, където всички хора са равни, а частната собственост и парите са премахнати. С това се явява един от създателите на утопичния социализъм заедно с Томас Мор.

1904 - В ПАРИЖ Е ОСНОВАНА МЕЖДУНАРОДНАТА ФУТБОЛНА АСОЦИАЦИЯ (ФИФА). Учредителната декларация е подписана от представители на футболните асоциации на Франция, Белгия, Дания, Холандия, Испания, Швеция и Швейцария. Централните офиси на федерацията се намират в Цюрих. ФИФА отговаря за организацията и управлението на най-големите световни футболни турнири, сред които е и световното първенство по футбол, организирано от 1930 г. насам.

1944 - РАЖДА СЕ БОРИСЛАВ ГРЪНЧАРОВ, ЕСТРАДЕН ПЕВЕЦ (УМИРА 2017 Г.). Бил е солист на Естрадния оркестър към Комитета за телевизия и радио. Пял е и със собствени бендове, с оркестрите "Балкантон", "София" и оркестъра на БНТ. Пял е в ГДР, СССР, Полша, Чехословакия, Унгария, Финландия, Швеция, Норвегия, Белгия, Холандия, ФРГ, Австрия, Швейцария. През 90-те години на ХХ в. заедно с Борис Гуджунов и Боян Иванов създава трио "Бо Бо Бо". Носител на наградата "Златен век" на Министерството на културата.

1991 - РАДЖИВ ГАНДИ Е УБИТ ПРИ БОМБЕН АТЕНТАТ. 46-годишният министър-председател на Индия умира по време на предизборната си кампания от мощна бомба, поставена в кошница с цветя. Смята се, че атентатът е дело на тамилски терористи. Раджив Ганди (р. 1944) е син на Индира и на Фероз Ганди, внук на Джавахарлал Неру.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 98

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 749

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 454

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 189

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ