14 Август 2020петък21:09 ч.

Памет

Датата

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 352

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ШОКОЛАДА. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от ЕС за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете. На тази дата през 1890 г. умира Анри Нестле - немски аптекар, един от създателите на млечния шоколад.

1752 - РАЖДА СЕ ЖОЗЕФ МАРИ ЖАКАРД, ФРЕНСКИ МЕХАНИК (УМИРА 1834 Г.). През 1801 г. създава автоматичния тъкачен стан, довел до истински обрат в текстилната индустрия. Въвежда за пръв път перфокарти за управление на тъкачните станове при получаване на желаната фигура. На негово име е кръстен вид текстил - жакард, изтъкан с преплитащи се цветни нишки, образуващи повтарящи се орнаменти.

1882 - УМИРА МИХАИЛ СКОБЕЛЕВ, РУСКИ ГЕНЕРАЛ (Р. 1843 Г.). Участва в Руско-турската освободителна война (1877-1878). Името му е свързано с битките при Ловеч, Плевен и Шейново. Военните му умения създават войнишката поговорка "Където е Скобелев, там е победата". След Руско-турската война в Плевен на мястото на някои от най-тежките боеве по време на обсадата на града е създаден "Парк Скобелев", в който се намират Плевенската панорама и негов паметник.

1901 - УМИРА ЙОХАНА СПИРИ, ШВЕЙЦАРСКА ПИСАТЕЛКА (Р. 1827 Г.). Авторка на детски книги, най-известната от които е "Хайди". Историята за осиротялото момиченце, което живее при своя дядо, отшелник в Алпите, е забележителна не само с живото описание на пейзажите, но и с проникновеното разбиране за чувствата на децата и начина, по който те възприемат света.

1926 - В ШИРОКА ЛЪКА СЕ РАЖДА РАДКА КУШЛЕВА, НАРОДНА ПЕВИЦА (УМИРА 1984 Г.). Изпълнителката на родопски фолклор прави първите си записи в БНР на 24 г. Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет "Сестри Кушлеви" - една от първите български камерни фолклорни формации. По-късно квартетът става секстет - в него пеят дъщерите на Радка - Соня и Диди. Секстетът гастролира с невероятен успех по света. Заради красотата на тембъра й наричат Радка Кушлева "славеят на Родопите".

1983 - 11-ГОДИШНАТА АМЕРИКАНСКА УЧЕНИЧКА САМАНТА СМИТ СТАВА "ПОСЛАНИК НА ДОБРА ВОЛЯ" МЕЖДУ САЩ И СССР. На тази дата тя лети до Москва по покана на генералния секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов, до когото преди това е написала писмо, изразявайки страховете си от война между двете държави. В разгара на Студената война Саманта посещава Москва и Ленинград, известно време прекарва и в пионерския лагер "Артек". На пресконференция заявява, че руснаците са "също като нас" (б.р. - американците). Пътуването й вдъхновява и други размени на посланици на добра воля, включително визита на съветското дете Катя Личьова в САЩ. Саманта умира на 13 г. при самолетна катастрофа.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 132

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 834

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 560

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 199

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ