14 Август 2020петък21:16 ч.

Памет

Датата

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 464

1357 - ПОСТАВЕН Е ОСНОВНИЯТ КАМЪК НА КАРЛОВИЯ МОСТ В ПРАГА. Императорът на Свещената Римска империя Карл IV започва строежа на комплекса, завършен в началото на ХV в. Мостът свързва Стария град и замъка Храдчани. Дълъг е 516 м и е широк 10 м. По протежението му има над 30 скулптури. Най-новата, от 1928 г., е на братята Кирил и Методий (на снимката). Разположена е между белокаменната св. Ана и тъмнокаменния св. Йоан Кръстител.

1850 - В СОПОТ СЕ РАЖДА ИВАН ВАЗОВ, НАРОДЕН ПОЕТ (УМИРА 1921 Г.). Патриарх на българската литература. Автор на първия български роман "Под игото" и на текстове, дали българската мярка за жанр и класичност във всички литературни жанрове. Незабравими за поколенията остават цикълът "Епопея на забравените", повестите "Немили-недраги" и "Чичовци", разказът "Иде ли?", стихотворенията "Българският език", "Към свободата", "Не се гаси туй, що не гасне" и много др. Приживе получава признанието на народа, удостоил го с титлата "народен поет".

1901 - РАЖДА СЕ БАРБАРА КАРТЛАНД, БРИТАНСКА ПИСАТЕЛКА (УМИРА 2000 Г.). Световноизвестна авторка на любовни романи, драматург, историк, лектор, телевизионна и обществена знаменитост. Създала над 550 романа, а според други източници - над 700, преведени на повече от 25 езика. През 1983 г. влиза в Книгата на Гинес като най-четената авторка в света. Произведенията й са продадени в над 600 млн. екземпляра. През 1991 г. е удостоена от кралица Елизабет II с благородническа титла за приноса си в литературата.

1922 - ДЖОНИ ВАЙСМЮЛЕР СТАВА ПЪРВИЯТ ЧОВЕК, ПРЕПЛУВАЛ 100 М ПОД ЕДНА МИНУТА. Американецът печели пет златни олимпийски медала (от игрите през 1924 и 1928 г.). За цялостната си кариера подобрява 67 световни рекорда. След като приключва състезателна дейност, става актьор. Играе ролята на Тарзан в 12 филма и става по-известен, отколкото като шампион и рекордьор. Неговият характерен вик се използва и до днес, като е познат по целия свят.

1950 - ПРИЕТ Е МАНИФЕСТЪТ "РЪСЕЛ-АЙНЩАЙН". В канадското селце Пъгуош се събират световноизвестни учени от цял свят, които полагат основите на международна пацифистка организация. Сред участниците са Бъртранд Ръсел, Алберт Айнщайн, Фредерик Жолио-Кюри и др. Целта на Пъгуошкото движение е чрез установяване на периодични контакти между водещи учени от двете противостоящи страни в периода на Студената война да смекчи противопоставянето и да създаде сред тях дух на отговорност към човечеството като цяло. Организацията играе важна роля по време на официални и неофициални отношения между държавите от двете страни на Желязната завеса.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 132

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 834

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 560

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 199

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ