07 Август 2020петък15:27 ч.

Памет

Датата

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 456

1789 - НАЧАЛО НА ВЕЛИКАТА ФРЕНСКА РЕВОЛЮЦИЯ (1789-1799). Жителите на Париж превземат Бастилията и освобождават седем политически затворници. Следствие от революцията е унищожаването на абсолютната монархия и след кратко републиканско управление установяването на предвожданата от Наполеон Бонапарт диктатура. Великата френска революция оказва силно въздействие върху обществения живот в Европа. На тази дата през 1795 г. Марсилезата е обявена за френски национален химн. Химнът е написан за една нощ от военния инженер Клод-Жозеф Руже дьо Лил на 24 април 1792 г. Национален празник на Франция.

1867 - АЛФРЕД НОБЕЛ ДЕМОНСТРИРА ДЕЙСТВИЕТО НА ДИНАМИТА В АНГЛИЯ. Шведският химик, инженер и предприемач открива, че когато нитроглицеринът е включен в гъсти инертни вещества, той става по-безопасен и по-удобен за обработка. Тази смес е патентована като динамит през 1866 г. Нобел завещава огромното си състояние за учредяването на носещите неговото име награди, което става през 1895 г.

1925 - РАЖДА СЕ ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ, ПОЕТ И ДРАМАТУРГ (УМИРА 1995 Г.). Завършва литературния институт "Максим Горки" в Москва. Работи като редактор във в. "Литературен фронт", драматург в Младежкия театър. Председател на Съюза на българските писатели, зам.-председател на Държавния съвет. Автор на пиесата "Прокурорът" и на стихосбирките "Моите песни", "Лирика", "В минути на мълчание", "Сезони" и др.

1941 - ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИЗПОЛЗВА "КАТЮША". Бойното кръщение на легендарната ракетна установка е в 15,15 ч. край Смоленск. В хода на боевете експерименталната батарея нанася удар по жп възела Орша. За няколко секунди са изстреляни 112 реактивни снаряда, които превръщат възела в огнено море. Със специална телеграма до Сталин двама генерали настояват незабавно да започне масираното производство на "Катюша".

1951 - ОФИЦИАЛНО Е ОТКРИТ РОДОПСКИЯТ НАРОДЕН ТЕАТЪР. Сформиран е като полупрофесионален, с предписание на Комитета за наука, изкуство и култура към Околийския народен съвет в Смолян. С указ на президента от 2006 г. се преименува в Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". С ПМС от юли 2010 г. РДТ "Н. Хайтов" се влива в Драматичен театър "Николай Масалитинов" в Пловдив. На 5 март 2014 г. МС прие постановление за създаване на РДТ "Н. Хайтов", с което театърът възкръсна.

1962 - УМИРА БОРИС МАШАЛОВ, НАРОДЕН ПЕВЕЦ (Р. 1914 Г.). Известен изпълнител на песни от северняшката фолклорна област. Солист на Ансамбъла на Народната армия, сформира група "Наша песен", с която изнася концерти в страната и чужбина. За изключителния му талант е отличен със званието Майстор на естрадното изкуство. Сред най-известните му песни са "Заблеяло ми агънце", "Мика мама дума", "Недо ле, Недке хубава" и др.

Вдигат отново палатки в Триъгълника на властта

автор:Дума

visibility 0

Цветозар Томов: Управляващите гасят огън с бензин

автор:Дума

visibility 35

МВР: Стотици се жалваха от блокадите

автор:Дума

visibility 86

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 404

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 865

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ