26 Септември 2020събота01:52 ч.

Памет

Датата

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 338

1791 - АДМИРАЛ УШАКОВ ПОБЕЖДАВА ТУРСКИЯ ФЛОТ КРАЙ НОС КАЛИАКРА. Това е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Нито една от двете страни не губи кораб, но османците напускат към Истанбул. Ушаков използва нова тактика, която се отличава съществено от общоприетата дотогава. Маневрите му при нос Калиакра впоследствие са успешно прилагани от други военни.

1846 - ПЪРВО УЧИЛИЩНО ТЕАТРАЛНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ. Начало на художествената самодейност в страната. Реализирано е от учителя Стефан Изворски в Шуменското славянобългарско училище. Събитието е отразено в сп. "Любословие" на Константин Фотинов. Десет години по-късно, на 15 август 1856 г. с постановката "Михал" на Сава Доброплодни се поставя началото на летописа на българския театър.

1919 - УМИРА АНДРЮ КАРНЕГИ, АМЕРИКАНСКИ БИЗНЕСМЕН И ФИЛАНТРОП (Р. 1835 Г.). Роден е в бедно семейство в Шотландия, но емигрира в САЩ, където става лидер в стоманодобивната промишленост. Неговото верую е, че богатите имат морален дълг да бъдат големи филантропи. Построил е стотици обществени библиотеки, няколко големи научноизследователски центъра и фондации, университет. Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, кръстена в негова чест "Карнеги Хол".

1924 - РАЖДА СЕ БОРИС КАРЛОВ, АКОРДЕОНИСТ (УМИРА 1964 Г.). От малък започва да свири - първоначално на окарина, а след това на тамбура. На 12 години открива страстта си към акордеона. След Втората световна война става известен в България, Югославия и Австрия. Смята се, че той въвежда акордеона в българската народна музика и го превръща в типичен за нея инструмент през втората половина на ХХ век.

1984 - ОТКРИТ Е ВАРНЕНСКИЯТ ДЕЛФИНАРИУМ. Разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 м и дълбочина 6 м. Пълни се с морска вода чрез специална система. Водата се извлича от Черно море на 180-200 м от брега и дълбочина 3-6 м, където е най-чиста, и се подлага на преработка, преди да достигне до басейна. Представленията на делфините включват акробатика, баланс и танци върху водата. Първите делфини са докарани от Куба, а след това в делфинариума във Варна се раждат "български" делфини.

1986 - УМИРА ЛЮБОМИР КАБАКЧИЕВ, АКТЬОР (Р. 1925 Г.). Председател на Съюза на артистите (24 декември 1970 - август 1986). Играе във филмите "Хора и богове", "На всеки километър", "С пагоните на дявола", "Утро над Родината" и др. Сред ролите му в театъра са Владиков ("Хъшове" от Иван Вазов), Христофоров ("В полите на Витоша" от Пейо Яворов), Иван Карамазов ("Братя Карамазови" от Достоевски) и др.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ