29 Октомври 2020четвъртък19:25 ч.

Памет

Датата

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 109

76 ГОДИНИ ОТ ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА У НАС. На 9 септември 1944 г. Отечественият фронт взема властта в страната. Съставено е коалиционно правителство с министър-председател Кимон Георгиев (Политически кръг "Звено"), в което по четирима представители имат БРП - Добри Терпешев, Антон Югов, Минчо Нейчев, Рачо Ангелов, БЗНС - Никола Петков, Асен Павлов, Борис Бумбаров, Ангел Държански, "Звено" - Кимон Георгиев, Петко Стайнов, Дамян Велчев, Станчо Чолаков, двама има БРСДП - Григор Чешмеджиев и Димитър Нейков, плюс независимите Петко Стоянов и Димо Казасов. Кабинетът се обръща към СССР с молба за примирие и съветското командване прекратява военните действия срещу България от 22 ч. българско време. На тази дата през 1947 г. започват денонощни излъчвания на програма "Хоризонт" на Българското национално радио, а през 1972 г. БНТ излъчва първо цветно предаване - манифестацията от площад "Девети септември" (днес "Княз Александър Батенберг"). Три години по-късно (1975) на този ден започва и редовното излъчване на Втора програма по Българската телевизия.

СВЕТОВЕН ДЕН НА КРАСОТАТА. Отбелязва се от 2003 г. по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология (CIDESCO). Комитетът е основан в Брюксел през 1946 г. и има подразделения в над 30 страни. Красотата не е само външна, а и вътрешна. Красотата е начин на живот и излъчване. Тя е усещане за здраве и добро настроение.

1737 - РАЖДА СЕ ЛУИДЖИ ГАЛВАНИ, ИТАЛИАНСКИ ФИЗИК И АНАТОМ (УМИРА 1798 Г.). Основоположник на експерименталната електрофизиология. Пръв изследва електрическите явления при мускулното съкращение ("животинското електричество"). Открива появата на разликата на потенциалите при контакта на метал с електролит. Пионер е на модерното акушерство.

1828 - РАЖДА СЕ ЛЕВ ТОЛСТОЙ, РУСКИ ПИСАТЕЛ И ФИЛОСОФ (УМИРА 1910 Г.). Автор главно на романи и разкази, в по-късната част от живота си - и на пиеси, есета и религиозни трактати. Трите му най-известни произведения - романите "Война и мир", "Ана Каренина" и "Възкресение", са смятани за едни от най-значимите в историята и за връх на реалистичната литература.

1886 - В БЕРН Е ПОДПИСАНА МЕЖДУНАРОДНА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА АВТОРСКОТО ПРАВО на литературни и художествени произведения. За пръв път в нея се прави опит да се регламентират обектите - произведенията на литературата, науката и изкуството. Приет е срок на закрила на произведенията до 50 г. от смъртта на автора.

1941 - РАЖДА СЕ СТАНИСЛАВ СТРАТИЕВ, ПИСАТЕЛ И ДРАМАТУРГ (УМИРА 2000 Г.). Рожденото му име е Станко Стратиев Миладинов. Театралните му пиеси са играни в много театри по цял свят. Сред най-популярните са "Римска баня", "Сако от велур", "Рейс" и др. Сценарист на филмите "Оркестър без име", "Равновесие", "Слънце на детството" и др. Носител на национални и международни награди.

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 33

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 132

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 117

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 115

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 614

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 510

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ