29 Октомври 2020четвъртък19:50 ч.

Датата

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 164

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА САМОУБИЙСТВАТА. Отбелязва се по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата с подкрепата на Световната здравна организация.

1865 - В КАРЛОВО СЕ РАЖДА ИВАН ПОПОВ, АКТЬОР И РЕЖИСЬОР (УМИРА 1966 Г.). Един от основоположниците на българския професионален театър. По време на активната си сценична дейност създава над 300 запомнящи се роли в театъра, а заедно с племенницата си Елена Снежина участва в заснемането на първите български филми "Дяволът в София" и "Под старото небе".

1895 - РАЖДА СЕ ТОМА ИЗМИРЛИЕВ, ПИСАТЕЛ (УМИРА 1935 Г.). Той е по-голям брат на поета Христо Смирненски и оказва значително влияние върху формирането на неговите възгледи. Член на БКП от 1921 г. Приживе са издадени две негови книги - "Премеждия" и "Смях и жлъч".

1921 - РАЖДА СЕ АЗАРЯ ПОЛИКАРОВ, БЪЛГАРСКИ УЧЕН, АКАДЕМИК (УМИРА 2000 Г.). Завършил Московския държавен университет. Създава т.нар. дивергентно-конвергентен метод за решаване на научни проблеми. Работил в Института по философия и Центъра за научна информация с Централна библиотека на БАН, чийто директор е бил. Депутат от БСП в VII ВНС.

1921 - ОТКРИТ E УЧАСТЪК ОТ ПЪРВАТА В СВЕТА АВТОМАГИСТРАЛА. Предшественикът на аутобаните - участъкът "Авус" в Берлин, с дължина в момента на отварянето си 19,5 км, е използван в началото предимно като писта за обучение и състезания. "Така ще изглеждат улиците на бъдещето", заявява кметът на Кьолн Конрад Аденауер години по-късно при тържественото откриване на първата истинска магистрала на Германия, а и на Европа. Пътуването по нея, за разлика от "Авус", е било безплатно. Днес "Авус" е свързана с обществената пътна мрежа в Берлин и е част от аутобана А115.

1949 - РАЖДА СЕ ВИКТОР ПАСКОВ, ПИСАТЕЛ (УМИРА 2009 Г.). Музикант, музиковед, литератор и кинодраматург. Бил е директор на Българския културен център в Берлин, съветник по културата в българското посолство в Германия. Автор на романите "Германия - мръсна приказка", "Алилуя" и др., на киносценариите "Ти, който си на небето", "Индиански игри" и др. Най-известната му творба "Балада за Георг Хених" е преведена във Франция, Англия, Германия, Испания, Полша, САЩ, СССР, Чехия, Словакия, Швейцария.

2008 - В ШВЕЙЦАРИЯ Е ПУСНАТ В ДЕЙСТВИЕ ГОЛЕМИЯТ АДРОНЕН УСКОРИТЕЛ. Разположен е в тунел с дължина на окръжността 27 км и на дълбочина от 50 до 175 м под френско-швейцарската граница в близост до Женева, в Европейския център за ядрени изследвания CERN. Смятан е за най-големия научен експеримент в историята на човечеството. В построяването и експлоатацията му участват над 10 000 учени и инженери от 100 страни.

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 206

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 62

Датата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ