25 Октомври 2020неделя13:33 ч.

Памет

Датата

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 70

ПРАЗНИК НА СОФИЯ. С решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. църковният празник на Мчци София, Вяра, Надежда и Любов се определя като празник на града. На този ден празнуват още жителите на Костинброд (от 2007 г.) и на Лом (от 1993 г.)

1826 - РАЖДА СЕ БЕРНХАРД РИМАН, НЕМСКИ МАТЕМАТИК (УМИРА 1866 Г.). Макар да бил добър ученик, не блестял с нищо особено. Показвал обаче интерес към математиката, поради което директорът на гимназията му позволявал да чете математически книги от неговата библиотека. Има голям принос в областта на математическия анализ и диференциалната геометрия, като в известен смисъл полага основите на Общата теория на относителността. Риман също разглежда понятието интеграл и въвежда свое определение - интеграл на Риман.

1877 - УМИРА УИЛЯМ ХЕНРИ ФОКС ТАЛБОТ, АНГЛИЙСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1800 Г.). Един от пионерите на фотографията, със значителен принос в подобряването на фотографския процес. Талбот използвал хартия, покрита с фоточувствителен материал - сребърен хлорид. Той поставял обекти върху фотохартията и я експонирал на слънчева светлина. Образите, получени по този метод, днес се наричат фотограми. По-късно Талбот поставя фотохартията в камера обскура и получения негативен образ фиксира в солена вода. След още няколко подобрения оповестява през 1840 г. изобретяването на калотипията, която по-късно нарича талботипия.

1898 - РАЖДА СЕ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ, ПОЕТ И ПРЕВОДАЧ (УМИРА 1923 Г.). Рожденото му име е Христо Димитров Измирлиев. Първите му публикации са във в. "К'во да е" (1915). Сътрудничи на списанията "Българан", "Родна лира", "Барабан", "Художествена седмица". Организира и редактира седмичното литературно-хумористично сп. "Смях и сълзи". Сътрудничи на хумористичните списания "Сатър" и "Червен смях", на в. "Народна армия", сп. "Младеж" и на "Работнически вестник". Приживе излизат книгите му "Разнокалибрени въздишки в стихове и проза" (1918) и "Да бъде ден!" (1922). Заболява от туберкулоза и умира.

1931 - РАЖДА СЕ АН БАНКРОФТ, АМЕРИКАНСКА АКТРИСА (УМИРА 2005 Г.). Рожденото й име е Ана Мария Луиза Италиано. Славата я застига през 1962 г., когато печели "Оскар" за най-добра женска роля в лентата "Чудотворецът". Следват още награди "Еми", "Златен глобус" и др. Любителите на седмото изкуство ще я запомнят с култовия образ на прелъстителната мисис Робинсън в ироничния филм на Майк Никълс "Абсолвентът", където партнира на Дъстин Хофман. Актрисата прави запомнящи се роли като майката на Уинстън Чърчил, израелския лидер Голда Меир, циганка, старица-столетница и др.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ