25 Октомври 2020неделя13:57 ч.

Памет

Датата

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 563

1813 - УМИРА СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ, ДУХОВНИК И ПИСАТЕЛ (Р. 1739 Г.). Известен със светското име Стойко Владиславов, народният будител е пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. Наред с книжовните си способности, превърнали го в един от създателите на съвременния български език и литература, Софроний притежава и художествена дарба. Проявява се като калиграф и художник при създаване на своите ръкописи. Канонизиран за светец от БПЦ с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 г.

1923 - ЗАПОЧВА СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ. Организирано е и ръководено от БКП (т.с.) като опит за сваляне режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат. В бунта се включват и леви земеделци, и анархисти. Обявено е на 22 срещу 23 септември във Фердинанд (дн. Монтана) от революционния комитет - Георги Димитров, Васил Коларов и Гаврил Генов, като още на 13 септември след обиски в клубове на БКП и ареста на около 2500 функционери се вдига Мъглиж. На 19 срещу 20 септември въстават организациите в Стара и Нова Загора и в Чирпанско. Армията смазва въстаниците из страната, подпомагана и от шпицкоманди, като са извършени масови изстъпления срещу мирното население във въстаналите райони. Загиват хиляди, а репресиите продължават и след потушаването на въстанието.

1944 - ПОЛОЖЕНИ СА ОСНОВИТЕ НА ДИМИТРОВСКАТА ПИОНЕРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ "СЕПТЕМВРИЙЧЕ". Възниква като детско-юношеска организация към РМС. Към 1967 г. членовете на ДПО "Септемврийче" са близо 700 000. Ненавършилите 9 години са чавдарчета. Целта на пионерското движение е да възпитава децата в трудолюбие, дисциплина и родолюбие. Знамето на пионерската дружина е червено. Химн на ДПО "Септемврийче" става песента "Пейте в светлата родина..." по текст на Асен Босев.

1971 - УМИРА ПАБЛО НЕРУДА, ЧИЛИЙСКИ ПОЕТ, ПИСАТЕЛ И ДИПЛОМАТ (Р. 1904 Г.). Още първите му книги - "Дрезгавина", "Двайсет любовни стихотворения и една отчаяна песен", му носят успех. През 30-те години е консул в Мадрид. Там издава "Местожителство на земята". Редактор е на поетични списания в Чили и Испания. През 1945 г. става член на Комунистическата партия на Чили и е избран за депутат. През 1971 г. получава Нобелова награда за литература, докато е посланик в Париж. Автор е на книгите "Елементарни оди", "Всеобща песен", "Морето и камбаните", "Елегия" и др.

1983 - СЕНТ КИТС И НЕВИС СТАВА ЧЛЕН НА ООН. Федерацията е островна държава в Северна Америка, независима държава в състава на Британската общност. Държавен глава е кралицата на Великобритания, представена в страната от генерал-губернатор. Парламентът се състои от 3 сенатори и 11 депутати, избирани за период от 5 години. Над 1/3 от обработваемата земя е засята със захарна тръстика. Населението наброява малко над 50 хил. жители. Страната се посещава годишно от над 230 хил. туристи.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ