30 Октомври 2020петък10:35 ч.

Памет

Датата

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 805

ДЕН НА СВЪРЗОЧНИТЕ ВОЙСКИ и на органите за информационно осигуряване на БА. Обявен е със заповед на министъра на отбраната през 1998 г. На 25 септември 1878 г. е създадено първото свързочно подразделение в Българската земска войска.

ПРАЗНИК НА ДОБРИЧ. На този ден се чества годишнина от освобождението на града от румънска окупация. С подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 г. Южна Добруджа се връща към България. На 25 септември българските войски влизат в града и затова този ден е обявен за официален празник на Добрич.

1897 - РАЖДА СЕ УИЛЯМ ФОКНЪР, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1962 Г.). Носител на Нобелова награда за литература за 1949 г. Два пъти награждаван с "Пулицър", той е смятан за един от най-влиятелните белетристи на Америка. Автор на "Врява и безумство", "Светилището", "Градът", "Дворецът" и др.

1923 - ЗАПОЧВА БОЯТ ПРИ ГАРА БОЙЧИНОВЦИ - ЕДНО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СРАЖЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ. На 24 септември по заповед на Окръжния революционен комитет на БКП главните сили на въстаниците под ръководството на Георги Дамянов, Иван Михайлов, Тодор Атанасов се насочват към Враца с цел да я превземат. По същото време правителствени войски от Шуменския гарнизон настъпват по железопътната линия Криводол-Бойчиновци и привечер завземат гара Бойчиновци. Това заставя ръководството на въстаниците да пренасочи главните си сили към Бойчиновци. Въстаниците започват атаката на 25 септември сутринта. Първоначално постепенно, а скоро след това - масово, правителствените войски започват да отстъпват и в крайна сметка се предават.

1990 - БЪЛГАРИЯ СТАВА ЧЛЕН НА МВФ И НА СБ. Финансовата помощ, която дава МВФ, обикновено се предоставя на траншове, които са обвързани със спазването на специфични условия на икономическа и финансова политика. Тези критерии трябва да бъдат изпълнени, преди да се отпусне следващият транш. Обикновено условията изискват сериозно орязване на публични услуги.

2004 - УМИРА ПЕТКО МОСКОВ, СКУЛПТОР (Р. 1953 Г.). Всепризнат автор на монументалното изкуство. Автор е на повече от 50 паметника в България. Носител е на множество награди в национални и международни конкурси. Дългогодишен преподавател в Средното художествено училище "Цанко Лавренов" в Пловдив. Автор е на паметниците на Капитан Петко войвода, на Йоаким Груев и на Кирил и Методий, барелеф на Васил Левски за манастира "Св. Петка", съвместна работа с арх. Петко Прокопиев - монумент на загиналите офицери и войници в Сръбско-българската война в Сливница (на снимката - довършен от синовете му Атанас и Георги Москови), скулптурна композиция, посветена на цар Самуил в Гърция, и др.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ