30 Октомври 2020петък10:41 ч.

Памет

Датата

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 381

1847 - УМИРА ВАСИЛ АПРИЛОВ, ВЪЗРОЖДЕНЕЦ, ДАРИТЕЛ И ПИСАТЕЛ (Р. 1789 Г.). Получава солидно класическо и хуманитарно образование. Посвещава се на просветното и културното издигане на българския народ. През 1835 г. основава в Габрово първото новобългарско светско училище. Завещава на габровската община значителна сума, с която да се построи нова сграда за основаното от него училище.

1869 - РАЖДА СЕ МАХАТМА ГАНДИ, ИНДИЙСКИ ПОЛИТИК (УМИРА 1948 Г.). Оглавява националното движение в родината си срещу английското управление, превърнал се в символ на ненасилственото гражданско неподчинение като средство за постигане на политически цели. Известен и като Махатма - Голямата душа (наречен така от големия поет Рабиндранат Тагор), той учи, че промяната започва вътре в отделните личности. Застрелян е от индуистки шовинист заради отстъпките, направени на Пакистан.

1909 - В АНГЛИЯ Е ИЗИГРАН ПЪРВИЯТ РЪГБИ МАЧ. Според легендата играта е измислена в училището на гр. Ръгби (откъдето получава името си) в Англия през 1823 г. от момче на име Уилям Уеб Елис. Докато играли футбол в училището, Уилям изведнъж взел топката в ръце и се затичал с нея. Тази история може и да е измислена, но се разказва навсякъде, където се говори за историята на ръгбито.

1916 - В СРАЖЕНИЕ ЗАГИВА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ, ПОЕТ (Р. 1887 Г.). Пише първите си стихове като ученик в мъжката гимназия "Александър I" в Пловдив, а първите му творби са публикувани в София през 1906 г. в сп. "Съвременност". Пише репортажи за в. "Ден" и в. "Балканска трибуна", сътрудничи на "Българска сбирка", "Съвременник", "Нов път", "Оса" и др. Постъпва в армията през октомври 1912 г. и участва в Балканската война (1912-1913). По време на Първата световна война отива на фронта като доброволец, където загива.

1956 - В НЮ ЙОРК Е ПРЕДСТАВЕН ПЪРВИЯТ В СВЕТА АТОМЕН ЧАСОВНИК. Измерва времето, използвайки резонансните честоти на поглъщане на атомите. Основният принцип на атомния часовник е да се използва генератор на електромагнитно лъчение (в микровълновата или оптичната спектрална област), чиято честота да се стабилизира по известен атомен преход, т.е. търси се тази честота, при която се наблюдават преходи между двете състояния на атома.

1996 - ЗАСТРЕЛЯН Е АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ (Р. 1938 Г.). Завършил "Международни отношения" в МГИМО (Москва), след което е служител в МВнР и Министерството на външната търговия. От 1969 до 1972 г. работи в представителството на България в ООН в Женева. След това е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия, вицепремиер и първи вицепремиер, министър на външноикономическите връзки. Депутат в няколко НС, министър-председател в 76-ото и 77-ото правителство. Застрелян е с четири куршума пред дома му на ул. "Латинка" 15.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ