05 Март 2021петък00:22 ч.

Памет

Датата

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 342

РУСИЯ ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯ НА ЗАЩИТНИКА НА ОТЕЧЕСТВОТО. Исторически е свързан със събитията от 1918 г. Тогава отрядите на Червената гвардия печелят първите си победи край Псков и Нарва срещу редовните войски на кайзерова Германия, което става и Ден на рождението на Червената армия. До 1995 г. празникът се отбелязва като Ден на Съветската армия и военноморския флот.

1823 - В КОПРИВЩИЦА СЕ РАЖДА НАЙДЕН ГЕРОВ, ПИСАТЕЛ И ОБЩЕСТВЕНИК (УМИРА 1900 Г.). Син на килийния учител Геро Добрович - прототип на Каравеловия Хаджи Генчо от повестта "Българи от старо време". По негова инициатива за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. Кирил и Методий" в Пловдив се организира празник на светите братя. Като фолклорист записва около 500 народни песни. Най-забележителният му филологически труд е "Речник на блъгарский язик с тлъкование речити на блъгарски и руски".

1893 - РУДОЛФ ДИЗЕЛ ПОЛУЧАВА ПАТЕНТ ЗА СЪЗДАДЕНИЯ ОТ НЕГО ДВИГАТЕЛ. Първият дизелов двигател е направен през 1897 г. в Аугсбургския машиностроителен завод (от 1904 г. - МАН). Мощността му е 20 к.с. при 172 оборота в минута, КПД 26,2% при тегло 5 т. Можело е да бъде задвижван и с растителни масла. Първият кораб с дизелов двигател е построен през 1903 г., през 1908 г. е направен първият двигател с малки размери за локомотиви и камиони, а през 1936 г. за първи път е пуснат в серийно производство лек автомобил с дизелов двигател ("Мерцедес Бенц 260D").

1894 - РАЖДА СЕ ДИМИТЪР АТАНАСОВ, АГРОНОМ (УМИРА 1979 Г.). Професор, първият наш агроном, завършил висше образование в САЩ, основоположник на съвременната фитопатология в България. Основател и пръв директор на Института за защита на растенията. Внедрява холандския сорт картофи "Бинте", известен сега като самоковски картофи. Автор на първия учебник по фитопатология на Балканите, който е преведен на румънски и сръбски език.

1899 - РАЖДА СЕ ЕРИХ КЕСТНЕР, НЕМСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1974 Г.). Лирик, белетрист, сценарист и сатирик, автор на популярни книги за деца. Обявен за "политически неблагонадежден" от нацистите, които горят "нездравите" му творби. На два пъти е арестуван и като по чудо се изплъзва от Гестапо. Хитлер забранява издаването на творбите му в Германия, като властите му позволяват временно да публикува "аполитични" книги в чужбина, за да се набавя чужда валута за Райха. Сред най-известните му творби са "Антон и Точица", "Двойната Лотхен", "Хвърчащата класна стая", "Емил и детективите" и др.

1947 - В ЛОНДОН Е ОСНОВАНА МЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО СТАНДАРТИЗАЦИЯ ISO. На учредителния форум присъстват делегати от 26 страни. Централният секретариат се намира в Женева (Швейцария). Публикуваните от организацията над 13 000 индустриални и търговски стандарти се ползват от всички страни по света.

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ