29 Юни 2022сряда03:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Датата

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 50

ПРАЗНИК НА КЪРДЖАЛИ. На тази дата през 1912 г. Хасковският отряд, предвождан от ген. Васил Делов, освобождава града от турско робство. Като резултат Кърджали и Източните Родопи трайно се присъединяват към Царство България. Празникът е обявен през 1937 г.


ПРАЗНИК НА СМОЛЯН. Обявен е с решение на ОбС от 20 май 2010 г. за Ден на Освобождението на Родопите от османско владичество и за Празник на община Смолян. На 21 октомври 1912 г. градът е освободен от османско иго. На 20, 21 и 22 октомври 1912 г. войните от 21-ви Средногорски полк, предвождани от Владимир Серафимов, побеждават вражеските войски на вр. Кавгаджик. Кавгаджик, по-късно връх Средногорец, става известен като "Родопската Шипка".


1833 - РАЖДА СЕ АЛФРЕД НОБЕЛ, ШВЕДСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (УМИРА 1896 Г.). Създава динамита, а към края на жизнения си път притежава 93 фабрики за неговото производство в няколко страни. Завещава огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди. В завещанието му е отбелязано, че за наградите няма значение националността. Или както казва: "Ще я получи този, който най-много я заслужава, независимо дали е скандинавец или не".


1907 - ОТКРИТИ СА ПЪРВИТЕ ИЗВЕСТНИ ОСТАНКИ ОТ ХАЙДЕЛБЕРГСКИЯ ЧОВЕК. Близо до немския гр. Мауер работници намират челюст, която е предадена на проф. Ото Шьотензак от Хайделбергския университет. Той пръв описва новия вид и дава името му. По-късно фосили от вида са открити в Араго (Франция), Петралона (Гърция) и др. Най-добре запазените находки са на възраст 400 000-500 000 г. Хайделбергският човек обитава Европа преди неандерталеца и е възможно да е негов пряк предшественик.


1917 - РАЖДА СЕ ДИЗИ ГИЛЕСПИ, АМЕРИКАНСКИ МУЗИКАНТ (УМИРА 1993 Г.). Знаменит представител на джаза, тромпетист и композитор, един от основателите на стила бибоп. Създава т.нар. комбо - ансамбъл със засилен перкусионен елемент, с който получава световна слава. Увлечението му по африканската и латиноамериканската музика дава началото на стил, наречен по-късно латино-джаз.


1919 - РАЖДА СЕ ПЕТЪР ПЕТРОВ, ИНЖЕНЕР И ИЗОБРЕТАТЕЛ (УМИРА 2003 Г.). Смятан за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX в. Сред изобретенията му са първият дигитален ръчен часовник, първата компютризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор и др. Носител на многобройни награди.


1983 - ДЕФИНИРАНА Е ДЪЛЖИНАТА НА МЕТЪРА. Това става на 17-ата генерална конференция по мерки и теглилки. Дължината на метъра е равна на разстоянието, което изминава светлината във вакуум за 1/299 792 458 от секундата.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ