14 Август 2022неделя08:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Актуално

Де ги детските градини?

Сградите за нови забавачки на София стоят само в общинските списъци, прехвърлят се от една година в друга, докато 11 000 деца още чакат за прием

/ брой: 104

автор:Деси Велева

visibility 313

Деси ВЕЛЕВА


Поредна пролет бе посрещната от столичните родители на малки деца с огромно разочарование и закани за протести. Над 10 000 малчугани не намериха място в ясли и детски градини на първо класиране, а броят на неприетите се увеличи след второ - над 11 000. Питаме се колко ще има в списъците на отхвърлените след трето класиране? 12 000?

Вече 10 години няма отговор от Столичната община защо бройките на неприетите остават почти едни и същи, а продължава да се говори за десетки новооткрити сгради? Кметът Йорданка Фандъкова залага предимно на обещанията и изхвърлянията, но накрая новите резултати са много подобни на миналогодишните. Тя все открива нови сгради, но явно прииждащите от страната й идват в повече.

Много от сградите на градини се строят години и извън предвидените срокове

Цифрите обаче няма как да лъжат. Сравнение между миналогодишните и тазгодишните показва какво са свършили от "Московска" 33 за изминалите 12 месеца.

Тази година свободните места бяха 13 691, докато през миналата - 13 375. Проста сметка сочи, че местата са едва 316 повече! С този темп не само че няма да се навакса недостигът, но той ще се увеличава покрай преселението и от сравнително високата раждаемост в София. 

А ето как върви строителството, което е единственият начин за справяне с дефицита. През 2021 г. в плана на Столичната община бяха заложени за строителстмо 24 нови обекта - изцяло нови градини или пристройки към съществуващи. Цели 19 от тях обаче бяха прехвърлени за 2022 г. 14 пък бяха със сериозно неизпълнение. Това означава също, че са с неусвоени средства от планирания бюджет. Справка на общинската съветничка от БСП Диана Тонова, направена преди време в общинска комисия, показва, че за пет обекта изпълнението е било между 50 и 78 на сто, а други шест са били изпълнени на 15%. По три сгради не са били усвоени никакви средства. А две от тях са в най-нуждаещите се райони - "Студентски" и "Манастирски ливади-Изток", третата е в Бухово. В капиталовата програма за 2021 г. на общината бяха предвидени 33,64 млн. лева за детски градини. Една трета от тях, като неусвоени, се прехвърлиха за тази година, но новопредвидените пък бяха по-малко - 31 млн. лева. 

"Като се има предвид, че собствените средства на общината са по-малко от предходната година с 3 млн. лева, а 12 млн. лева са прехвърлените пари, това означава, че новите средства, които общината ще се опита да инвестира в тази дейност, са 15 млн. лева. Това е два пъти по-малко и се прави на фона на поредната заявка, че кметът има амбиция да осигури места за повече деца", обобщава Диана Тонова в анализа си. 

Още по-трагично е изпълнението на строежите на нови ясли, въпреки че недостигът на места е предимно за тях. В бюджет 2021 г. бяха отделени 23 млн. лева за ясли в "Красно село", "Триадица" и за още шест пристройки. В бюджета за 2022 г. са предвидени 9,4 млн. лева, при положение, че нито една от заложените сгради в предходната година не е реализирана.

За да се стигне изобщо до строеж обаче, е нужно място. Най-лесното, което администрацията успя да постигне, бе да запълни дворовете на детските градини с нови пристройки за 2 до 4 групи и да изтормози деца и персонал с шум и пряхоляк година-две. Тъй като всяко свободно кътче, което бе позволено от нормативната уредба да се застрои, бе застроено, общината премина в нова офанзива. Тя промени наредбата така, че да няма изискване за отстояние на пристройките от външната ограда - тоест от улиците. Вече редица районни кметове дадоха заявки за строежи извън доскоро позволените граници.

Както е добре известно, същите районни кметове нямат никакви свободни и подходящи терени за изцяло нови сгради и затова тук е мястото самата община да започне активна кампания за отчуждителни процедури. Какво обаче се получи? През 2021 г. бяха заложени за отчуждаване седем терена за 21 млн. лева. Нито един не бе откупен. За 2022 г. сумата е 12 млн. лева, но не се предвижда нито една отчуждителна процедура да приключи в рамките на годината. 

"Отново Столичната община очаква пари за детски градини от държавата, при положение, че не усвоява 30 процента от собствените си средства. Удобно е да се прехвърля отговорността на районите кметове, но това няма да отнеме отговорността от общината", категорична е общинската съветничка от БСП.

Общинската администрация обаче държи на своята позиция. Поредното обещание гласи, че в момента се изграждат 20 нови сгради на детски градини и ясли, а до края на годината се очаква да приключи строителството на 14 от тях. Там ще бъдат разкрити допълнително още над 1100 места за деца в градински групи. Да видим...


Родени през 2016 г. - 1490 места; 1457 кандидати 

Родени през 2017 г. - 922 места; 1824 кандидати 

Родени през 2018 г. - 380 места, 1519 кандидати 

Родени през 2019 г. - 4907 места; 6174 кандидати

Родени през 2020 г. - 3819 места; 7953 кандидати  

Родени през 2021 г. - 2169 места; 4695 кандидати

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ