15 Юли 2020сряда20:43 ч.

Декларациите за преминаване през КПП не нарушават личните данни

автор:Дума

visibility 720

Комисията за защита на личните данни съобщи, че декларациите, които от МВР изискват за преминаване през Контролно-пропускателните пунктове между областните градове, не нарушават личните данни. Това е временна мярка и касае ограничен кръг от лица, чиито данни се обработват, поясняват от КЗЛД.

От Комисията уточняват още, че законодателството за защита на личните данни допуска възможността за ограничаване на обхвата на правата и свободите на гражданите при условията на чл. 23 от Регламент (ЕС) 2016/679. В конкретния случай, наложената от МВР мярка е необходима и пропорционална с оглед гарантиране на общественото здраве,  предотвратяването на престъпления, включително предпазването от и предотвратяването на заплахи за обществената сигурност, каквато несъмнено е заплахата от разпространението на вируса.

Гражданите следва да са спокойни, че възможността за ограничаване на техните права, в т.ч. и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване, категорични са от Комисията за защита на личните данни.

В тази връзка законодателството по никакъв начин не изключва задължението на МВР да обработва данните единствено за целите на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и да гарантира сигурността на обработването на личните данни, съдържащи се в декларациите, чрез прилагането на подходящи технически и организационни мерки, напомнят от Комисията.

Плашат ни с бензинова криза през есента

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 134

Превозвачи блокираха кръговото на Дунав мост

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 134

Читири столични квартала без топла вода за 40 дни

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 134

Сушата проваля реколтата в Северозапада

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 134

Евросъюзът заплаши Турция със санкции

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 134

Унгария с условия за спасителния план

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 134

Тръмп нарочи ЕС, че експлоатирал САЩ

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 134

Нови сражения между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 134

Опрокурорчена държава

автор:Ина Михайлова

visibility 66

/ брой: 134

Датата

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ