20 Септември 2019петък07:26 ч.

Демокрация под линия

/ брой: 142

автор:Венко Кънев

visibility 2088

Демокрация... Ура! Казахме на 10-и ноември и започнахме да викаме и скачаме. Който не скача, бил боклук, още от началото започнахме с принуда, с отказ да признаем, че има и други мнения. И сега, четвърт век по-късно, пак същото. Скачай, иначе... На по-възрастните им е трудно. И докато ние скачахме, източиха всичко, което имаше някаква стойност, в името на демокрацията. И вече да не скачаме нависоко, защото отдолу ще ни лъсне... беднотията. А управляващите правят каквото си искат, защото през последния четвърт век демокрация се обогатиха и станаха безогледни. Народът се превърна в тълпа. Типичното им мислене се изрази най-добре в максимата на един приятел на бившия френски президент Саркози: "Ако на четиридесет години не можеш да си купиш "Ролекс", си си провалил живота". Тоест, всички сме мързеливи и некадърници. Демокрацията иска "млади и динамични", другите кучета ги яли. И те са динамични, особено в присвояването на държавната собственост. Сега дори демокрацията, тази, представителната, им пречи. По си е друго мутра да те управлява в името на демокрацията. А тя, тази демокрация, ни докара дотам, че да не можем да си платим тока. Ако беше само у нас, с типичния ни нихилизъм пак ще кажем: "Това само в Б-я може да се случи", по-рано казвахме "само при социализма..." Но този път гърми в Испания, Ирландия, Исландия, Словения, Гърция, Италия - безработица около 30%, намаление на заплати, пенсии, изпаднал в забрава Кодекс на труда за работещите. А Италия (и Испания) доскоро ни я показваха като пример за бързо развитие, както и всички останали от списъка. Стандартът на живота рязко се влошава и в най-развитите като Англия и Франция (и в Германия, сегашният ни "добър модел"), където безработицата надминава 11 процента официално, а неофициално, като се махнат разните безсмислени стажове и т.н., около 6 милиона само във Франция, или 45 милиона за Европа, по последни данни. Гърмят корупционни скандали - във Франция министърът на бюджета в социалистическото правителство криел сметки в Швейцария, на един спекулант, френски "голден бой", държавата му даде обезщетение от само 403 милиона евро за частни афери, предполага се, със съучастието на сегашната директорка на МВФ и на Саркози, трите милиона били за морално оздравяване. И същото в Чехия, Англия, САЩ - все модели на демокрацията. А само от Франция изтичат до 80 милиарда евро годишно, вместо да влязат в хазната като данъци.
Сега искаме промяна - радикална, ами нали я направихме преди 24 години, и то съвсем радикална? Много партии, свобода на словото, свободни (макар понякога платени) избори. Написахме и нова Конституция, като имитирахме най-добрите в жанра. Каква промяна искаме? Смяна на правителството? Ами че те доста се смениха. Дали пък не искаме промяна, каквато направиха в редица големи и малки страни в Латинска Америка, където се отказват масово от представителната демокрация в името на демокрация, в която да участва народът. А какво искат протестиращите - гражданско участие на всички нива, сякаш това е новата демокрация, която се ражда, защото "старата", макар и едва двадесет и пет годишна в България, се изпразни от съдържание? Сегашните протести показват, че хората са вече отвратени от това състояние на нещата. Пък партиите нека умуват какви лидери искат. По-рано приписвахме несгодите си на системата, сега на лидерите. Неуките индианци в Боливия погнаха с тояги големите транснационални монополи и си избраха президент индианец. И той каза на монополите: "Досега 82% процента бяха за вас и само 18% за нас. Сега ще направим обратното, който не иска - да си отива", но нито един монопол не напусна страната. Дали да не повикаме един индианец от Латинска Америка? Никой няма да забележи, и без това западните телевизии въобще не осведомяват за събитията в 16-ата, пардон, в 27-ата република на Съюза.

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ