18 Февруари 2020вторник08:05 ч.

Демокрация под линия

/ брой: 142

автор:Венко Кънев

visibility 2263

Демокрация... Ура! Казахме на 10-и ноември и започнахме да викаме и скачаме. Който не скача, бил боклук, още от началото започнахме с принуда, с отказ да признаем, че има и други мнения. И сега, четвърт век по-късно, пак същото. Скачай, иначе... На по-възрастните им е трудно. И докато ние скачахме, източиха всичко, което имаше някаква стойност, в името на демокрацията. И вече да не скачаме нависоко, защото отдолу ще ни лъсне... беднотията. А управляващите правят каквото си искат, защото през последния четвърт век демокрация се обогатиха и станаха безогледни. Народът се превърна в тълпа. Типичното им мислене се изрази най-добре в максимата на един приятел на бившия френски президент Саркози: "Ако на четиридесет години не можеш да си купиш "Ролекс", си си провалил живота". Тоест, всички сме мързеливи и некадърници. Демокрацията иска "млади и динамични", другите кучета ги яли. И те са динамични, особено в присвояването на държавната собственост. Сега дори демокрацията, тази, представителната, им пречи. По си е друго мутра да те управлява в името на демокрацията. А тя, тази демокрация, ни докара дотам, че да не можем да си платим тока. Ако беше само у нас, с типичния ни нихилизъм пак ще кажем: "Това само в Б-я може да се случи", по-рано казвахме "само при социализма..." Но този път гърми в Испания, Ирландия, Исландия, Словения, Гърция, Италия - безработица около 30%, намаление на заплати, пенсии, изпаднал в забрава Кодекс на труда за работещите. А Италия (и Испания) доскоро ни я показваха като пример за бързо развитие, както и всички останали от списъка. Стандартът на живота рязко се влошава и в най-развитите като Англия и Франция (и в Германия, сегашният ни "добър модел"), където безработицата надминава 11 процента официално, а неофициално, като се махнат разните безсмислени стажове и т.н., около 6 милиона само във Франция, или 45 милиона за Европа, по последни данни. Гърмят корупционни скандали - във Франция министърът на бюджета в социалистическото правителство криел сметки в Швейцария, на един спекулант, френски "голден бой", държавата му даде обезщетение от само 403 милиона евро за частни афери, предполага се, със съучастието на сегашната директорка на МВФ и на Саркози, трите милиона били за морално оздравяване. И същото в Чехия, Англия, САЩ - все модели на демокрацията. А само от Франция изтичат до 80 милиарда евро годишно, вместо да влязат в хазната като данъци.
Сега искаме промяна - радикална, ами нали я направихме преди 24 години, и то съвсем радикална? Много партии, свобода на словото, свободни (макар понякога платени) избори. Написахме и нова Конституция, като имитирахме най-добрите в жанра. Каква промяна искаме? Смяна на правителството? Ами че те доста се смениха. Дали пък не искаме промяна, каквато направиха в редица големи и малки страни в Латинска Америка, където се отказват масово от представителната демокрация в името на демокрация, в която да участва народът. А какво искат протестиращите - гражданско участие на всички нива, сякаш това е новата демокрация, която се ражда, защото "старата", макар и едва двадесет и пет годишна в България, се изпразни от съдържание? Сегашните протести показват, че хората са вече отвратени от това състояние на нещата. Пък партиите нека умуват какви лидери искат. По-рано приписвахме несгодите си на системата, сега на лидерите. Неуките индианци в Боливия погнаха с тояги големите транснационални монополи и си избраха президент индианец. И той каза на монополите: "Досега 82% процента бяха за вас и само 18% за нас. Сега ще направим обратното, който не иска - да си отива", но нито един монопол не напусна страната. Дали да не повикаме един индианец от Латинска Америка? Никой няма да забележи, и без това западните телевизии въобще не осведомяват за събитията в 16-ата, пардон, в 27-ата република на Съюза.

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ