25 Юни 2021петък03:59 ч.

Целта на инициативата е да се провокират повече хора към всекидневни упражнения

Ден без асансьори в цялата страна

Над 2000 училища имат възможност да включат възпитаниците си в седмото издание на кампанията за повече физическа активност

/ брой: 82

автор:Дума

visibility 19

България за седми път ще се включи днес, 28 април, в световната инициатива, наречена Ден без асансьори. Организаторите са изпратили специална покана за включване в кампанията до над 2000 училища в цялата страна. Целта е да се обърне внимание на липсата на достатъчно физически упражнения при най-малките и да се демонстрира колко е лесно да се ходи пеша, въпреки натовареното всекидневие.

Сдружение "БГ Бъди активен" ще разпространи посланието за необходимостта от движение и как изкачването на стълби може да бъде лесен и достъпен начин да го правим, без да се замисляме.

Във времена, когато много хора прекарват огромна част от времето си у дома поради пандемията, Световната здравна организация представи новите насоки за физическа активност. Според тях всеки, независимо в коя възрастова група спада, трябва да бъде физически активен, като всеки вид движение е от значение. Новите насоки препоръчват поне 150 до 300 минути умерена до енергична аеробна активност на седмица за всички възрастни, включително за хора с хронични заболявания или увреждания, и средно 60 минути на ден за деца и юноши. Новите насоки на СЗО подчертават колко е важно да бъдем активни заради нашите тела и умове и какви са благоприятните резултати от това за всички възрасти и професии.

"Статистиката показва, че всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не проявяват достатъчно физическа активност. Не трябва да забравяме, че редовната физическа активност допринася за здравето на имунната система", сподели Румяна Киризиева от "БГ Бъди активен". И добави: "Използването на стълбите е страхотен алтернативен вариант на фитнес залата и може да ни помогне да разнообразим упражненията в домашните тренировки."

В Ден без асансьори традиционно се включват хора, организации, влогъри, популярни лица, компании и институции от десетки държави, като показват своята подкрепа и разпространяват посланието за необходимостта от всекидневна физическа активност. Личният пример може да мотивира повече хора.

Всички дейности, част от инициативата, са доброволни, а достъпът до асансьорите и ескалаторите ще бъде гарантиран за хора с увреждания, както и за тези, които не желаят да участват в кампанията, уточняват идеолозите на проявата.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ