20 Юни 2021неделя22:53 ч.

Ден на влюбените ли е 14 февруари, или как се чества Свети Валентин

В цял свят за празника се продава един милиард красиви картички, украсени със сърчица и изпълнени с мили послания

/ брой: 32

автор:Альона Нейкова

visibility 7901

Традицията за честването на 14 февруари датира още от времената на Римската империя, където на този ден почитали кралицата на всички богове - Юнона. Тя се смятала за покровителка на жените и на брака. Затова било прието неомъжените девойки да пишат на хартиени късчета имената си и да ги слагат в специални амфори. На следващия ден, 15 февруари, римляните организирали пищни тържества, по време на които юношите изпитвали късмета си, като теглели от вазата листчета с имената на момичетата. Нерядко те дори се съчетавали с онези, които им се паднат от любовната томбола.
По времето на управлението на Клавдий II се забраняват не само тези ритуали, но и венчавките изобщо. Императорът смятал, че неженените мъже се проявяват доста по-добре на бойното поле, а обвързаните момци неохотно щели да тръгнат на война, понеже нямало да искат да оставят възлюбените и съпругите си. Но според древно поверие един свещеник, който се казвал Валентин, все пак нарушил строгата заповед, която сметнал за несправедлива, и тайно венчавал влюбените двойки. За това самият той е бил екзекутиран на 14 февруари.
Според легендата обаче, докато бил в заточение, Свети Валентин харесал млада и красива девойка - дъщерята на надзирателя на затвора. Епистоларните послания на свещеника към хубавицата се смятат за първообраз на днешните валентинки.


Французите са едни от първите, които решават любовните излияния за 14 февруари да се оформят като кратки стихотворения, написани върху красиви картички. Повечето хора си купуват готови, а децата или по-романтичните натури предпочитат сами да нарисуват, да направят апликация или да изрежат сърчица. В цял свят за 14 февруари се продава 1 милиард картички. Бройката е по-голяма само на Рождество Христово, когато от този красив артикул се купуват 2.5 милиарда.
Италианците пък наричат този празник Сладък ден, тъй като на Свети Валентин там е прието да се подаряват най-вече бонбони и други лакомства. Казват, че тогава продажбите на подобни артикули на Ботуша дори надвишават тези в САЩ (а там цифрата е 700 млн. долара). Самите американци през последните няколко години доста се охарчват на Свети Валентин за червени рози - данните сочат, че само за един ден се продават 100 млн. Корените на тази традиция ни отвеждат към легендата за гръцката богиня на любовта Афродита. Когато тя бързала за среща с любимия си Адонис, стъпила върху шиповете на храст с бели рози, които, обагрени от кръвта й, станали яркочервени. За основоположник на традицията празникът да се отбелязва в Щатите е нарочен актьорът Рудолф Валентино. Той се е смятал за идеал на всички любовници и на 14 февруари организирал в дома си невиждани гуляи, които наричал Valentine`s Day.
Във Великобритания обичаят повелява на 14 февруари да се пишат мили послания не само на тези, които карат сърцето да тупти в ритъма на любовта, но и на домашните любимци. Особено на мъгливия Албион обичат кучетата и конете.
Обаче освен традиционните сърчица върху валентинките за по-подходящи се смятат изображенията на гълъби, обикновено - бели. Тези птици, любими на богинята Венера, са символ на верността и любовта. А белият цвят е знак за чистотата на чувствата в редица европейски страни, в Азия, Америка и Австралия. В Африка обаче гълъбите са кът, тъй че там за символ на любовта са нарочени папагалите. Но не какви да е, а притежателите на червени клюнове. Така или иначе, пернатите на 14 февруари са едни от главните герои на празника в почти всяка страна, където се отбелязва Денят на влюбените. Според известна английска поговорка "На Свети Валентин всички птици във въздуха започват да летят по двойки". Така и хората на този ден се стремят да се съберат с половинката си.
А в Уелс на 14 февруари е прието на избраниците да се подаряват така наречените лъжици на любовта. Те се изрязват от дърво и се украсяват със сърчица. Ако пък в романтичните мотиви се вплете и изображението на ключ, това означава, че в посланието се съдържа нееднозначното "Намерил си пътя към сърцето ми". Дамите пък ги бродират върху кърпичка или пекат сладки с тази мила форма. На някои мачовци може да им хрумне дори да изкопаят цял ров във вид на сърце. Но има голяма вероятност представителката на нежния пол просто да не разбере замисъла и да не се сети да потърси валентинката в дъното на ямата...
Японците пък на 14 февруари организират конкурси за най-гръмогласно любовно послание. Любопитен факт е, че романтичните признания се извикват направо в лицето на избраника. Който успява най-силно да накрещи на половинката си, получава специална награда. И тук полът няма никакво значение - участват и мъжете, и жените. Важното е с цяло гърло да надвикаш останалите и да вземеш желания приз.
На Свети Валентин американците са въвели традицията да се включиш в празненствата, като участваш в състезанията за най-дълга целувка. Регистрираното в Книгата на рекордите Гинес постижение надвишава 30 часа! Най-важното в надпреварата е устните на партньорите непрекъснато да се допират, без целуващите се да се разсейват с каквото и да било друго. Те дори нямат право да задоволяват естествените си нужди.
Все пак обаче сред най-куриозните факти покрай честванията на 14 февруари палмата на первенството държат жителите на Германия. За немците Свети Валентин е покровител на... лудите. Така че в страната празникът се отбелязва като Ден на душевното здраве.


И самотниците купонясват

Денят на влюблените безусловно е един от най-хубавите поводи за любовни признания или израз на топли чувства. Но и тези, които все още не са намерили половинката си или наскоро са се разделили с гаджето, могат по оригинален начин да отпразнуват Свети Валентин. По-хумористично настроените изпращат на бившите си развалени бонбони, черни рози, "траурни" балони или картички с надписи "Самотата е най-хубавото нещо, което си ми подарил", "Оставих те без мен завинаги", "Не може да останем просто приятели", "Да се задавиш дано със сърцето ми" и други подобни. Някои пък пращат на екслюбимия си sms-и с думите "Дори и не мисли за мен", което е доста "остроумен" ход, тъй като бившият със сигурност отдавна е изтрил номера на изоставеното гадже от телефона си и надали ще се затормозява кой му е изпратил такава "честитка" за 14 февруари.
Забележителен е фактът, че някои заведения в Чикаго привличат клиенти с това, че организират при тях чествания на тъй наречения Антивалентин. В Сан Франциско и Ню Йорк феминистките отбелязват Международен ден на самотниците-чешити. Издигат се най-различни лозунги, развенчаващи мита за любовта и призоваващи към борба със семейните отношения. Най-интересното е, че в празненствата често се включват дори щастливо обвързаните двойки.
Психолозите съветват самотниците да не таят в себе си, особено на Свети Валентин, разрушаващото чувство на завист към влюбените, а да продължат напред с гордо вдигната глава. И да си спомнят старата истина: "Ако искаш да те обичат, първо обикни себе си."
Така че 14 февруари може да бъде просто повод човек изцяло да се посвети на самия себе си. Да отиде на СПА процедури, на сауна, на фризьор, на кино или просто да си поръча любимата пица по телефона и да се наслади на готин филм вкъщи.


Необичайни подаръци


Всяка година в навечерието на 14 февруари милиони хора по света се замислят какво да подарят на любимите си, как да ги изненадат и учудят с нещо оригинално и незабравимо.
Ако искате да направите впечатление с подаръка си, композицията от балони е една от подходящите за целта. Върху тях може да се залепи снимка, да се напише любовен текст или само името на обожаемия обект. А има и пеещи балони, от които, щом се докоснат, започва да звучи весела мелодия. Предимството тук е и в големината, и в нестандартния подход.
"Ходещите" фигурки от разноцветно фолио също са любопитен вариант за подарък на 14 февруари. Под въздействието на въздуха в офиса те имат способността забавно да се придвижват из цялото помещение и да радват околните.
Букет от... бонбони се смята за доста оригинален подарък за Свети Валентин, когато е прието да се подаряват различни лакомства във формата на сърчица. Той може да бъде съставен както от шоколадови, така и от карамелени сладки изненади.

 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 6050

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ