01 Декември 2021сряда03:25 ч.

Депутатите недоволни от доклада за бюрото за защита

Иван Гешев скри отговорите и се оправда с ВСС, лош закон и конфиденциалност

/ брой: 164

автор:Ростислава Иванова

visibility 630

Правната комисия в НС е недоволна от доклада на Иван Гешев за дейността на Бюрото по защита към главния прокурор. "Не откриваме данни по конкретни дейности, а механичен сбор и статистика за дела, няма подробности за разходването на средствата от бюджета, за конкретни дела, за процедури по обществени поръчки, за числения състав и матерално-техническото осигуряване", каза шефът на комисията Андрей Михайлов. Главният прокурор неочаквано се появи в комисията, след като преди това бе обявил, че ще прати свой заместник. Той декларира, че уважавал парламента, който също трябвало да уважава държавността - в случая него. "Надявам се следващия път да не ме поканите половин час преди изслушването", заяде се Гешев.
Дейността на Бюрото по защита е доста специфична, голяма част е класифицирана информация, оправда Гешев липсата на данни в доклада. Той не пожела да говори и за разходването на бюджета на бюрото с мотива, че било в компетенцията на ВСС. Обществените поръчки на звеното пък можело да се видят на сайта на прокуратурата, без тези за техническото обезпечаване, които били класифицирании.
Главният прокурор отдели доста време за сравнение между "качественото" му бюро с Националната служба за охрана (НСО), която била с пъти по-голям числен състав, но пазела много по-малко лица. Според него НСО се е превърнала в служба за обслужване и разделяне на различни политически лобита, докато защитата на лица от бюрото била най-професионалната в страната. Докато бюрото имало голямо международно признание, в НСО "носели чантите", а неин офицер е подсъдим за поръчково убийство, продължи Гешев. "Виждам, че най-важното в държавата, освен осигуряването на пенсиите, е премахването на спецсъда и спецпрокуратурата и на бюрото", иронизира Гешев и предупреди за фатални последици. Бюрото било важно и ключов фактор в борбата с организираната престъпност. Гешев обвини депутатите, че искали "да направят българския главен прокурор фигурант".
Ако бюджетът на бюрото е класифицирана информация и не може да се огласява, да направим заседанието закрито, предложи Михайлов. Гешев изведнъж се сети, че не била класифицирана, само че контролът на бюрото се осъществявал от ВСС, а той бил само административен ръководител. "Аз не крия нищо, но няма как да създадеш нещо качествено и да нямаш финансов ресурс. Ще се радвам да видя как ще го направите към Министерството на правосъдието без пари. Охраната на магистрати и на свидетели срещу мафията не може да се предвиди, това не е магазин", ядоса се той. Атанас Славов от "Демократична България" напомни, че тези бюджети са публични, част от държавния бюджет, и поиска на следващото заседание комисията да изиска от ВСС бюджета на бюрото по защита.
Крум Зарков от БСП нарече неуместно сравнението между службите. Той попита кой и по какви критерии решава за участието на бюрото в 9-те операции тази година и дали сред тях е охраната на протестите миналата година. Пряко или чрез директора на бюрото Гешев го ръководи, попита социалистът. Главният прокурор призна, че той контролирал бюрото, а включването на звеното в дела било по искане на наблюдаващите прокурори. Той обаче не отговори дали бюрото е участвало в кървавите протести преди година. Акцията в президентството м.г. пък била некоректно отразена в медиите като нахлуване, а била само претърсване, понеже не можело с 6 човека да превземеш държавна институция. Според Гешев най-голямата му професионална грешка била, че не излязъл да обясни ситуацията и позволил на лъжата да обиколи света. "Вследствие на еволюция по времето на Сотир Цацаров, когато бюрото премина към главния прокурор, се стигна до липсата на контрол, защото функциите му са изпълнителни и са част от съдебната власт. Въпросът е къде то ще бъде най-функционално използвано при демократичен контрол", каза Зарков.

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ