13 Юли 2020понеделник20:34 ч.

Шефката на НАП твърде неуспешно опита да обори твърденията на проф. Румен Гечев, че в агенцията има хора с "интересно" образование

Депутатите приеха доклад без конкретика за теча в НАП

Управляващите отново изкривиха дебата и го обърнаха на обиди

/ брой: 36

автор:Павлета Давидова

visibility 780

Управляващото мнозинство за пореден път превърна във фарс важна за обществото тема - доклада на Временната анкетна комисия за изясняване на обстоятелства около източването на информация от базата данни на НАП. Документът бе четен 45 мин., но след него останаха много въпроси, на които депутатите от БСП така и не получиха отговори. КЗЛД е констатирала, че НАП не е приложила подходящи мерки за защита на данните, в резултат на което е осъществен нерегламентиран достъп и са разпространени личните данни на 6 074 140 лица. Комисията препоръчва да се направят промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита на личните данни.

Заседанието обаче бе прекъснато, след като депутати си размениха остри реплики от трибуната, а след това продължиха и в залата. Гневът на управляващите бе предизвикан от констатацията на проф. Румен Гечев, че системата на НАП продължава да е в хаос, а реално отговорност не е потърсена от никого, особено в Министерството на финансите. Александър Иванов от ГЕРБ репликира, че не се били осъществили апокалиптичните предсказания на социалистите, а ръководството на НАП предприело навременни и решителни действия покрай теча на данни.

Гечев отбеляза, че в едно от информационните звена на НАП са назначени 65 души, 65% от които нямат образование в областта на компютри, софтуер, математика и т.н. "2 интересни професии има в информатиката на НАП: щурман насочвач - при Трета световна война той ще заблуди вражеските самолети да не би да ударят сървъра на НАП, и служител със средно образование, завършил спортна стрелба в спортно училище. Обърнали ли сте внимание, като минавате покрай НАП, отгоре винаги има един отворен прозорец на последния етаж? Това е снайперистът-стрелец. Там, само да се появи някой хакер някъде в София, той го отстрелва с математическа точност", иронизира Гечев. Това вбеси Маноил Манев от ГЕРБ, който намеси президента, а след това се заяде със социалистите. Обидите и обвиненията в комунизъм преминаха в безкрайни процедури по начина на водене на заседанието от Емил Христов. Гечев отбеляза, че по статистически данни 80% от властимащите са бивши членове на БКП, затова гербаджиите нямали право да ги обиждат, така обиждали и премиера. Спас Гърневски от ГЕРБ се заяде, че Генов бил фалирал ВиК Пловдив. "Г-н Гърневски, аз, когато съм бил за година и половина, там съм събрал 2 млн. вземания от ромската махала, от тези, на които вие опрощавахте задълженията и ги агитирахте да гласуват за вас. Не мислете, че не помним какво и как се е случило", не му остана длъжен Генов. 

Филип Попов от БСП отбеляза, че винаги, когато левицата търси конкретни отговори по важни въпроси, в пленарната зала се стига до тарикатлъци, обиди и подобни истории, само и само да се изкриви дебатът.

Така и не стана ясно какви точно мерки е предприела НАП, за да предотврати подобни течове. 

НАП не следва да носи отговорност за настъпилите вредоносни последици след атаката срещу системата ни, смята шефката на агенцията Галя Димитрова. Тя заяви, че са взети допълнителни мерки за защита на сайта, но атаките все още продължавали. Димитрова обясни, че щурманът и стрелецът имали и друго образование. След изявлението й БСП не получи възможност за допълнителни въпроси, а Емил Христов се оправда с "практиката в подобни ситуации". Стана ясно, че НАП на практика е в международна изолация, след като е прекратен достъпът й до канала за комуникация за автоматичен обмен на информация, в юрисдикция извън ЕС.

Натискат прокурори да атакуват президента

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 132

ЕК: Мониторингът върху България продължава

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 132

Бузлуджа се мести пред МС на 25 юли

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 132

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 47

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2136

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ