30 Ноември 2020понеделник06:56 ч.

Депутатите в жесток спор да спре ли работа Народното събрание

автор:Дума

visibility 625

Депутатите спорят вече повече от час дали Народното събрание да прекрати работа като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. 

Председателят на НС Цвета Караянчева предложи да се свикват заседания, само когато има актове за извънредно положение, а парламентарният контрол да бъде само писмен. Предложението бе направено в началото на днешното заседание и предизвика вълна от бурни реакции, особено от страна на опозицията. От БСП са категорични, че това е стъпка към диктатурата и че дори и по време на извънредно положение Народното събрание е върховният орган в държавата, който да гарантира демокрацията и конституционните права на гражданите.

От ГЕРБ  опитаха да омаловажат притесненията на левицата, като отговориха, че не е проблем за депутатите, че няма да се гледат по телевизията. Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото се дава възможност двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета. Нека да четем Конституцията, отвърна Караянчева. Тя е притеснена, че депутатите са седнали на гъсто в залата и не се знае кой е бил контактен с носител на коронавирус.

Това е диктатура, заявиха от БСП. Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ, възмути се зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от групата на левицата.

Не се учудвам, че стигнахме до днешната дискусия. Тя бе подготвена дни наред. Водеха се дебати в Председателски съвет, партии сменяха позициите си, за да стигнем до това, което се целеше от самото начало. Спиране на работата на Народното събрание на практика неопределен срок. Отсега можем да кажем. Извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим, обърна се Вигенин към мнозинството.

Народното събрание ще приключи нормалната си работа в продължение на дълго време и вие ще носите основната отговорност за това. Г-жо Караянчева съжалявам, че вие се нагърбихте с тази отговорност да внесете това предложение, защото като председател за Народното събрание допринасяте персонално за разрушаване на авторитета още повече на нашата институция, подчерта още Вигенин.

Антон Кутев от БСП също предупреди, че ако парламентът спре работа, това ще е пагубно за демокрацията и ще докаже неуважението на ГЕРБ към парламента като институция. По думите му депутатите са длъжни заедно да дебатират и да взимат решения точно в този момент на криза. А не всичко да се предостави в ръцете на щаб, който отговаря основно за здравето на хората. Защото измеренията на кризата са не само здравни, но и социални, и икономически.

 

Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт, бе мнението на Кристиан Вигенин.

 

               

Идват сняг и виелици

автор:Дума

visibility 126

БСП дава ВиК сектора на прокуратурата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 228

Борисов се жали, че Мата Хари преодоляла защитата му

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 228

Левицата поиска проверка на договорите на „Автомагистрали”

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 228

Водата в Разград поскъпва до близо 4 лв. за кубик

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 228

Външният държавен дълг се увеличава с близо 40%

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 228

S&P потвърди рейтинга ни, но с едно наум за политическата криза

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 228

СЗО отчете нови черни рекорди от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 228

Заев разобличи Мицкоски в лъжа

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 228

Гърция обвини Германия за покровителство на Турция

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 228

ЕС осъди убийството на иранския физик

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 228

Андрей Романов: "Демокрацията" разруши съграденото преди

visibility 207

/ брой: 228

Пещерен антиконституционализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 206

/ брой: 228

Радетел на върховенството на закона

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 228

Фарсът с Конституцията се наказва

автор:Ина Михайлова

visibility 469

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ