05 Август 2020сряда07:59 ч.

Депутатите в жесток спор да спре ли работа Народното събрание

автор:Дума

visibility 618

Депутатите спорят вече повече от час дали Народното събрание да прекрати работа като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. 

Председателят на НС Цвета Караянчева предложи да се свикват заседания, само когато има актове за извънредно положение, а парламентарният контрол да бъде само писмен. Предложението бе направено в началото на днешното заседание и предизвика вълна от бурни реакции, особено от страна на опозицията. От БСП са категорични, че това е стъпка към диктатурата и че дори и по време на извънредно положение Народното събрание е върховният орган в държавата, който да гарантира демокрацията и конституционните права на гражданите.

От ГЕРБ  опитаха да омаловажат притесненията на левицата, като отговориха, че не е проблем за депутатите, че няма да се гледат по телевизията. Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото се дава възможност двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета. Нека да четем Конституцията, отвърна Караянчева. Тя е притеснена, че депутатите са седнали на гъсто в залата и не се знае кой е бил контактен с носител на коронавирус.

Това е диктатура, заявиха от БСП. Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ, възмути се зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от групата на левицата.

Не се учудвам, че стигнахме до днешната дискусия. Тя бе подготвена дни наред. Водеха се дебати в Председателски съвет, партии сменяха позициите си, за да стигнем до това, което се целеше от самото начало. Спиране на работата на Народното събрание на практика неопределен срок. Отсега можем да кажем. Извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим, обърна се Вигенин към мнозинството.

Народното събрание ще приключи нормалната си работа в продължение на дълго време и вие ще носите основната отговорност за това. Г-жо Караянчева съжалявам, че вие се нагърбихте с тази отговорност да внесете това предложение, защото като председател за Народното събрание допринасяте персонално за разрушаване на авторитета още повече на нашата институция, подчерта още Вигенин.

Антон Кутев от БСП също предупреди, че ако парламентът спре работа, това ще е пагубно за демокрацията и ще докаже неуважението на ГЕРБ към парламента като институция. По думите му депутатите са длъжни заедно да дебатират и да взимат решения точно в този момент на криза. А не всичко да се предостави в ръцете на щаб, който отговаря основно за здравето на хората. Защото измеренията на кризата са не само здравни, но и социални, и икономически.

 

Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт, бе мнението на Кристиан Вигенин.

 

               

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 148

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 163

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Беларус събира запасняци до границата с Русия

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 231

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 200

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 178

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 127

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ