09 Август 2020неделя23:56 ч.

Мнение

Дерменка, 1944-та

През януари най-високите звезди на Вселената светят тук...

/ брой: 14

автор:Трифон Митев

visibility 777

През януари най-високите звезди във Вселената са над Дерменка. И имат имена - Таню Каратанев, Иван Чакъров и Христо Енчев от Чехларе, Трифон Танев и Таню Найденов от Оризово, Недю Златанов и Тотю Златанов от Голобрадово (днес с. Гранит), Георги Филчев от Опълченец, Дечо Троев от Винарово, Колю Маринов от Радомир (днес с. Колю Мариново), Петър Далевски от Розовец, Гана Балева от Церетелево, Гита и Георги, "двамата..." от Малко Шивачево (днес с. Гита) - все чирпански и брезовски села. 

На 20 януари 1944 г. Средна гора закипява от картеч и взривове, от викове и стонове. Адът се спуска на Дерменка, но не Сатаната, а по-лоши от него разсипват огън и смърт. Полицаи и жандармеристи отстрелват като на гюме наизскачалите от землянката в дълбокия сняг партизани. Пръв пада Иван Чакъров, останал навън на пост... Но той и някой от другарите му също повалят неколцина сред най-предните от враговете. Сред тях е старши полицай Дженев от едно чирпанско село, който от предния ден вече е поканил гости у дома си, да отбележат Ивановден и... да отпразнуват победата си над партизаните - "ще падат партизански глави!" И пристига той на Дерменка като многото други на лов за партизански глави и за хилядарки от държавния бюджет за главите! Но пада и неговата глава. Ала за старши полицай Дженев няма звезда днес над Дерменка. 

Няма и да има. Защото в белия сняг на Дерменка тогава проливат кръвта си млади хора, обрекли живота си на най-чисти и светли човешки идеали. И само с една задача в младия си живот - да спрат фашизма в България. Затова приемат боя и загиват... Така, както стоически загиват на следващия ден пак на Дерменка изтезаваните със садизъм и злост от такива като старши полицай Дженев заловени партизани от други отряди... 

Затова има звезди - високи и ярки, днес над Дерменка. Звезди, наречени на падналите герои - комунисти и ремсисти, над чиито глави няма власт - по думите на Ботев, - щом са се посветили на свято дело, на борба за свобода...  

И макар днес да се пропуква обществената съвест и някой иска да заличи от страниците на българската история и битката при Дерменка, там на всеки 20 януари пред паметника на загиналите партизани се полагат цветя и в небето над Средна гора ехтят изстрели от пистолети и ловни пушки - в памет на героите. Така истината по свой начин изтрива измамите в историята, както винаги се случва. Никой не се сеща в такъв час за старши полицай Дженев. Сещам се аз - да извадя името му като тъмно фашистко петно и до неговата мрачна сянка да видим пак всички колко светли са имената и лицата на загиналите на Дерменка партизани. Като усмивката на Ценка - Ганка Балева, която още свети от нейната снимка. Като очите на Гита Господинова... Така слънчевите петна само показват колко ярко свети и слънцето - заедно със звездите, над Дерменка. Слава и мир на героите!                                                                                                           

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 12

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 159

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 97

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ