22 Март 2019петък15:04 ч.

Десетки загинали при стрелба в джамии в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 264

Няколко джамии в новозеландски град станаха обект на терористични атаки. Убити са десетки, има и множество ранени. По първоночална информация жертвите са най-малко 49 .
Властите определят атаките като тероризъм. Не имало взривове. Въоръжени мъже са нахлули първо в джамията „Масджид Ал Нур“, която се намира в центъра на град Крайстчърч. Открили са стрелба с автоматично оръжие по време на петъчната молитва в храма. Един от нападателите е предавал атаката на живо в социалните мрежи.
Последвала е стрелба във втора джамия. Там, според очевидци, влязъл мъж, облечен в черно и започнал да стреля.

Според местно радио, нападателят е носел военно яке, шлем и очила. "Дейли мейл" пък съобщава, че самоличността му е разкрита. Според изданието, мъжът е индетифициран като Брендънт Тарант на 28 години. Преди атаката той е публикувал манифест в социалните мрежи. В него се е определил като обикновен бял мъж от Австралия, роден в бедно семейство от работническата класа. Той пише, че целта на атаката е "да покаже на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек".
Според нападетеля атаката е извършена с цел „да покаже на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек”.

Нападателят е крайнодесен екстремист с автралийско гражданство, заяви премиерът на Австралия Скот Морисън. Той отказа повече подробности с аргумента, че разследването се води от полицията в Нова Зеландия.
Според последната информация арестуваните за атаките вече са четирима – трима мъже и една жена. Властите твърдят, че са открили и обезвредили експлозиви, прикрепени към колите им.

Случилото се е "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия", написа премиерът на страната Джасинда Ардърн. Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя. По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. "Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн. 

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56