19 Май 2021сряда06:35 ч.

Десетки жени се помолиха за рожба в църквата "Св. Богородица - Златна ябълка"

автор:Дума

visibility 419

В календара 17 април не е отбелязан като Ден на доброто, но минава под този знак. Хиляди се стичат в храма „Света Богородица Успение – Златната ябълка“ в Асеновград, за да се помолят с надежда и любов за дете.  Там бе отслужен молебен за чудородие, отслужен от българския митрополит Николай, информира Нова тв.

Десетки жени се стекоха в храма, за да се помолят на Света Богородица за благословия, с която да им се роди дете. Чудотворната икона на Божията майка, наречена Златната ябълка, е последната надежда на много жени да чуят плача на детето си.

Историите, в които чудотворната икона на Богородица е дарила жени с деца, се предават от уста на уста. Смята се, че иконата е донесена от Атон. Първото чудо с иконата, извършено от Богородица с жена, имаща проблеми да зачене, станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашния игумен на манастира „Св. св. Кирик и Юлита”. Ето какво пише той в неговия „Синаксар за златната ябълка”: „В петата събота на Великия пост православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност.

Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат”.

Още оттогава тръгва поверието, че жени, които имат проблеми със зачеването на дете, трябва да им се прочете молитва пред иконата, като след това е нужно да изядат една благословена ябълка заедно със семената и дръжката и това ще доведе до успешно сдобиване с рожба.

В България има над 200 000 двойки с репродуктивни проблеми.

Заради ситуацията с коронавируса ритуалът тази година е по-различен. На жените не беше разрешено в навечерието на празника да преспят в храма. В църквата днес задължително се влиза с предпазна маска.

 

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ