30 Септември 2020сряда07:02 ч.

Десеторни санкции за злоупотреби с храни

Агроминистерството предлага глоба от 10 хил. лв. за неунищожени стари храни и затваряне на търговския обект при второ нарушение

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 1

Поне десет пъти да се увеличат глобите за търговските обекти, които злоупотребяват с хранителни продукти, ще предложи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщи той пред бТВ вчера. Другото предложение на агроминистъра ще е при установено второ нарушение на търговците и производителите на хранителни стоки, те да бъдат директно затваряни.
"Не само на Българското Черноморие, а и на нашите планински курорти има стотици хиляди търговски обекти, които трябва да бъдат контролирани. В момента нарушенията са в рамките на неколкостотин лева, което, разбира се, че за първо нарушение при тези обороти, които се реализират буквално за часове, не е нещо, което притеснява търговците", коментира Найденов. По думите му глобите ще бъдат увеличени поне 10 пъти, тоест от неколкостотин ще станат няколко хиляди и при повторно нарушение директно обектите ще бъдат спирани.
"Много хора на принципа ден година храни и реализирайки огромни печалби, са склонни да платят глобата в какъвто и да било размер", посочи министърът. Сегашното законодателство позволява след първата санкция да има втора. Ако тя пък бъде квалифицирана като нещо по-различно от първия път, наказанията може да продължат до безкрайност. "Лично ще внеса, разпоредил съм дирекцията в министерството да подготви този законодателен пакет, който ще касае не само дейността по търговските обекти и туристическите обекти, а и преработвателни предприятия и големи търговски вериги. И това нещо ще се случи от есента", заяви Найденов.
Ще се вдигнат значително и санкциите за търговските обекти, които връщат храни с изтичащ срок на годност обратно в преработвателните предприятия, вместо да ги изпращат в екарисаж за унищожаване, допълни той. Такива случаи бяха констатирани напоследък при няколко големи търговски вериги. В момента глобите за първо нарушение са от 2 до 4 хиляди лева, за второ нарушение - от 4 до 6 хиляди лева, и чак след второто може да последва затваряне.
"Ще предложа директно първото нарушение да се санкционира минимум с 10 хиляди лева и при повторно нарушение директно да следва затваряне на обекта, аз много пъти го обявявам, но ще го реализираме най-накрая заедно с независими асоциации на потребителите, тези неща да стават все по-публични, защото няма по-голяма санкция публичното изнасяне на подобни нарушения и от наказанието на самото общество", заяви още земеделският министър.
За да се регламентира даряването на храните с изтичащ срок на годност или с нарушена цялост на опаковките на социални заведения, производители и търговци искат да се създадат специални хранителни банки. Според Найденов обаче трябва да се регламентира въпросът с освобождаването на тези храни от ДДС, за да не стават злоупотреби, които да нарушат приходите в държавната хазна.

Яйца за Караянчева в Благоевград, освиркаха Гешев в Хасково

автор:Дума

visibility 117

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 117

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 197

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 102

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 117

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 101

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ