13 Юни 2021неделя08:31 ч.

Десницата спря вдигане на пенсиите

Проектът на БСП уж получи подкрепа, но останалите твърдят, че пари за него нямало

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 2

Не е ясно дали на днешното си заседание НС ще реши дали да приеме поправките в КСО за преизчисляване на старите пенсии. Проектът за промяната, за която БСП настоява от години, бе внесен за пореден път от левицата и в сряда депутатите гласуваха на първо четене да бъдат преизчислени пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г. Решението получи 127 гласа "за" и само 1 "против".

Обратно поведение показаха депутатите от десницата след предложението на Корнелия Нинова законопроектът да бъде приет и на второ четене в същия ден. Според ГЕРБ преизчисляването не можело да стане без актуализация на бюджета и коментираха, че проектът дори не е минал през бюджетна комисия, на което Манол Генов припомни, че и "кризисните" 50 лева също не са минали.

Очаква се на днешното заседание парламентът да реши за поправките в Кодекса за социално осигуряване за преизчисляване на старите пенсии. Проектът за промяната, за която БСП настоява от години, е внесен за пореден път от левицата и в началото на 45 Народно събрание.

В сряда депутатите гласуваха на първо четене да бъдат преизчислени пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., със средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. Решението получи 127 гласа "за" и само 1 "против".

Предложението на Корнелия Нинова законопроектът да мине и на второ четене в същия ден обаче предизвика бурни спорове, а председателят на Народното събрание Ива Митева даже не подложи гласуване искането, защото нямало консенсус. По думите й имало заявки, че текстът не бил прецизен. Тя даде почивка, но и след нея страстите не утихнаха. Според ГЕРБ преизчисляването не може да стане без актуализация на бюджета, а служебно правителство не може да прави това. Димитър Главчев коментира, че проектът дори не е минал през бюджетна комисия, на което Манол Генов от БСП припомни, че и "кризисните" 50 лева към пенсиите не са минали през бюджетната комисия.

"В петък, 7 май, от  9 часа около Народното събрание трябва да има кордон от пенсионери и бунтовни граждани... Сега или никога трябва да победим антисоциалната система, която на 5 май бе защитена от "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и Да България...  Тези четири партии са най-големите врагове на два милиона български пенсионери - най бедните и най-болните  пенсионери в Европейския съюз", написа във Фейсбук депутатът Велизар Енчев, възмутен от обсъжданята на законопроекта. 

В момента у нас пенсията осигурява на възрастните само 35% заместващ доход, а в Европа няма заместващ доход на пенсия под 70%, негодува Мика Зайкова от "Има такъв народ". "Когато получавате заплата 1000 лева и получите пенсия 300 лева, това заместващ доход ли е или срутване в бездната на неплатежоспособността", попита тя и призова депутатите да гласуват за осъвременяване на пенсиите.

Искаха просто да излъжат българските пенсионери, че ги е грижа за тях, коментира Явор Божанков от БСП. Нинова коментира, че в Сребърния фонд има 3.3 млрд. лв. само за пенсии. "Правителството го държи в резерва, за да отчита на хартия, че резервът е висок. Не знаем дали там са парите, но ние го предлагаме като източник на средства за преизчислението", каза още Нинова. 

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 716

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 726

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 424

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ