30 Юни 2022четвъртък04:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Деца просят навън

/ брой: 156

автор:Ева Костова

visibility 14

Деца просят навън. Те не играят. Те протягат ръка. Сигналите за това зачестяват в летния сезон. Само през първото шестмесечие на тази година просещите деца са с 45 на сто повече. Не само в София, но и в цялата страна. От Държавната агенция за закрила на децата отново съобщават, че социалните работници не могат сами да се справят с проблема, че трябва да се координират действията на всички ангажирани институции по места, за да има реални резултати. Как точно да стане координацията не е много ясно... 

Проблемът с това социално насилие се повтаря всяка година. Обявява се тревога, но всичко е ден до пладне, особено когато държавата се тресе по всички линии. Предполага се, че зад просията има организиран нещо като профсъюз със своите тартори. Но тези босове обикновено остават безлики и трудно уловими, за да бъдат дадени на съд. 

А дали само организираната мрежа вкарва децата в просията и ги кара да продават малки предмети и балони, да мият стъкла на коли по най-натоварените улици? Близо 40 на сто от децата на България са търпели материални лишения за 2019 г. Родителите на всяко четвърто дете не могат да му купят книга, за над 17 на сто няма пари за рождения ден, 26 на сто нямат втори чифт обувки... И децата носят дрехи втора употреба или доизносват подарени им неща от приятелски семейства. Ядат некачествени храни като всички. Те трудно сменят прашните жеги с ваканция на море или планина, тъй като милион българи тази година остават без почивка поради безпаричие. Така се стига до тъжната национална статистика - според НСИ 30 на сто от децата в България са в риск от бедност. От там отбелязват, че ситуацията е в пряка връзка с положението на родителите им. Над 1,6 милиона българи живеят в бедност.

Казват, че на богатите всичко им е бедно - и градинарят, и гувернантката, и домашната помощничка... На бедните обаче и децата им са бедни. Кой ще им върне детството?

Миниране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 170

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ