08 Декември 2021сряда02:37 ч.

Деца просят навън

/ брой: 156

автор:Ева Костова

visibility 55

Деца просят навън. Те не играят. Те протягат ръка. Сигналите за това зачестяват в летния сезон. Само през първото шестмесечие на тази година просещите деца са с 45 на сто повече. Не само в София, но и в цялата страна. От Държавната агенция за закрила на децата отново съобщават, че социалните работници не могат сами да се справят с проблема, че трябва да се координират действията на всички ангажирани институции по места, за да има реални резултати. Как точно да стане координацията не е много ясно... 

Проблемът с това социално насилие се повтаря всяка година. Обявява се тревога, но всичко е ден до пладне, особено когато държавата се тресе по всички линии. Предполага се, че зад просията има организиран нещо като профсъюз със своите тартори. Но тези босове обикновено остават безлики и трудно уловими, за да бъдат дадени на съд. 

А дали само организираната мрежа вкарва децата в просията и ги кара да продават малки предмети и балони, да мият стъкла на коли по най-натоварените улици? Близо 40 на сто от децата на България са търпели материални лишения за 2019 г. Родителите на всяко четвърто дете не могат да му купят книга, за над 17 на сто няма пари за рождения ден, 26 на сто нямат втори чифт обувки... И децата носят дрехи втора употреба или доизносват подарени им неща от приятелски семейства. Ядат некачествени храни като всички. Те трудно сменят прашните жеги с ваканция на море или планина, тъй като милион българи тази година остават без почивка поради безпаричие. Така се стига до тъжната национална статистика - според НСИ 30 на сто от децата в България са в риск от бедност. От там отбелязват, че ситуацията е в пряка връзка с положението на родителите им. Над 1,6 милиона българи живеят в бедност.

Казват, че на богатите всичко им е бедно - и градинарят, и гувернантката, и домашната помощничка... На бедните обаче и децата им са бедни. Кой ще им върне детството?

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ