13 Август 2022събота20:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Детски лагери за веселие или болести

Несъвършената нормативна уредба поставя в риск здравето на българчетата, които почиват в лоши условия

/ брой: 187

автор:Деси Велева

visibility 2886

Походи, лагерен огън, карнавали, песни от лагерния фолклор, смях, веселба. Това са повечето асоциации на учениците отпреди 20-30 години от неколкодневните им почивки в детските лагери. Днес младите лагерници имат по-различни спомени от почивката си - натравяния с храна, стомашно-чревни разстройства, бактерии, вируси, гнойни ангини.
Само за това незавършило още лято три детски лагера се сдобиха с лоша слава. Десетки деца, заминали за Черноморието ни да отбележат кулминацията на лятната си ваканция, се върнаха вкъщи с горчив спомен за провалена почивка. Още по-неприятен е и фактът, че две от пострадалите групи са чужденци. Те едва ли ще запомнят страната ни с весели купони, а родителите им едва ли ще изберат България за бъдеща дестинация.
ДУМА не успя да намери официална централизирана информация колко са детските лагери у нас, какъв е статутът им и коя институция е отговорна за ставащото в тях. Учениците имат възможност да почиват и в частни лагери, и в държавни. Те пък от своя страна могат да се стопанисват от държавни или общински дружества, от министерства или други институции. Опитите на ДУМА да получи яснота в хаотичната картина чрез просветното министерство бяха неуспешни, тъй като две седмици не стигнаха на ведомството да обобщи наличните данни. 

Русначета отиват под строй на плаж


Трите "гафа"

Епидемичен взрив с неуточнен причинител бе нарочен за "виновника" за отравянето на 150 деца в Китен в средата на юли. За 39 русначета и украинчета почивката завърши с разстройство и повръщане в инфекциозното отделение на бургаската болница. Официално нито една институция обаче не обяви причината за масовата зараза. В крайна сметка стана ясно, че вероятно мръсна вода от незаконен сондаж е разболяла децата. Заедно с българчета, чужденците бяха настанени в частния хотел "Грийн парк" в Китен. За да стане картината от българската действителност още по-цветна, се оказа, че храната в лагера също не е била читава. 180 кг месо с изтекъл срок на годност и без етикети бе конфискувано от хотелския ресторант. Естествено на този фон няма как родителите да останат доволни от съвестно платената ваканция на децата им и още тогава заявиха, че обмислят да поискат неустойки. Оказа се, че те са платили над 300 лева за 10-те почивни дни.
Едва няколко дни по-късно нов скандал гръмна в друг черноморски курорт - този път в Обзор. 47 русначета, почиващи в Международния детски лагер "Чавдар", потърсиха лекарска помощ, след като се сдобиха със стомашно-чревно разстройство, повръщане и висока температура. В лагера в същото време летуваха още 700 деца от Русия. Въпреки съмненията, че храна е разболяла децата, по-късно стана ясно, че пробите от продуктите са чисти. При проверката в лагера обаче бяха открити и иззети 133 кг храни с непълни съпроводителни документи и липса на идентификационна маркировка и етикетировка. Проверка показва, че за "удоволствието" да лагеруват у нас родителите на децата плащат около 180 лв. за една седмица.
Третият случай с пострадали деца не успя да навреди повече на вече пострадалия имидж на България като неподходящ домакин на детски летувания. Само българчета се разболяха в лагер в местността Каваците в началото на август. Бактерия стрептокок стана причина за масова инфекция на 80 деца от Стара Загора. Само три малчугана бяха пощадени от гнойната ангина и високата температура. Учениците, които бяха на възраст между 7 и 14 години, предсрочно се върнаха в родния град при родителите си, вместо да продължат ваканцията си. "Ако това се случи в някоя цивилизована държава, властите ще реагират веднага. А тук така, просто махаме с ръка. Отиваме при лекари, купуваме лекарства и си ги лекуваме. Просто няма държава", заяви възмутен баща при пристигането на болния си син в Стара Загора.

Реакцията на държавата

След като нито една институция не пое предварително отговорността и контрола, за да не се допускат подобни срамни ситуации, е интересно да се види как реагираха пост фактум държавните институции. Въпреки че по-голяма част от децата почиваха в лагери, стипанисвани от частни лица, е редно именно държавни органи да следят за качеството на предлагата услуга. Още повече че става въпрос за живота и здравето на подрастващи.
Единствено здравни инспектори и представители на Агенцията по храните се захванаха с проверките, проучванията и анализите на причините за инцидентите в трите ни лагера. Здравната инспекция в Бургас дори се самоинициира и провери още 27 детски летовища по морето. Изненадващо обаче само в една проверка участва регионалният инспекторат по образованието. Още по-странно е, че здравната служба откри само две несъществени нарушения - липса на заповед за забрана за тютюнопушене и извършване на ремонтни дейности.
Активност демонстрира и Агенцията по храните, който се втурна да проверява точно 99 лагера. Бързи сметки показват, че във всеки от тях е открита по 4,5 кг храна, която не става за ядене и по едно яйце и половина, което е било със съмнително качество. Също така става ясно, че ръководствата на лагерите са водили некоректно документацията, допускали са храни без етикети и без документи за произход и с изтекъл срок на годност. От проверката става ясно, че в повечето кухни хигиената е лоша. Не става обаче ясно дали ситуацията ще се промени и дали има наказани. В крайна сметка въпреки нарушенията само един лагер е затворен.
Всъщност инициативата на Агенцията по храните е върхът в активността на държавните институции. При нито един от скандалните случаи не се чу и видя реакция на Министерството на образованието, младежта и науката или на някой от подопечните му инспекторати. А след като държавата в тяхно лице не се намесва, не може да се очаква реакция и от туроператорските агенции, които набавят почиващи за частните лагери. От тяхна страна също не се показа никакъв интерес при какви условия се настаняват. Срамно мълчат и от браншовите организации, които в крайна сметка правят бизнес чрез децата.

Нормативната уредба

Проверка на ДУМА показа, че в момента има само един нормативен документ, който е свързан с работата на детските лагери у нас. Наредбата за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм е от далечната 1997 г. и е изменяна за последно преди 5 години. Документът обаче не съдържа конкретни норми, които да бъдат спазвани, нито указва някакви санкции. На фона на случващото се в детските лагери направо смешно и парадоксално звучи текстът, според който детският отдих е "социална политика на държавата с цел възпитание на децата и учениците, физическото и духовното им развитие, възстановяването и укрепването на тяхното здраве." И е странно как регионалните инспекторати са длъжни да изпълняват контрол според наредбата, а именно те мълчат вече месец за случващото се. Друг абсурд в нормативния акт е, че отговорност за здравето на децата носят само ръководителите им - обикновено учители и директори. Това на практика напълно оневинява управителя на лагера или фирмата посредник. А докато те се чувстват безнаказани, едва ли децата ще почиват в сигурна и безопасна обстановка. За управляващите ще е по-полезно да подготвят нова нормативна уредба, която да предотврати заплашващите здравето на децата инциденти, отколкото да чака драматичното да се превърне в трагично.

55 бази стопанисва дружество към просветното министерство

Стопанин на най-големите бази за детски летувания у нас в момента е "Ученически отдих и спорт" ЕАД към просветното министерство. Според сайта на дружеството то притежава 55 лагера, от които 15 са планински, а 30 са по Черноморието. В тях децата се настаняват до 5-6 в стая или в бунгала. В някои бази обаче има дори бараки без вътрешни санитарни възли.
Не е изненадващо, че голяма част от работещите лагери са амортизирани и в лошо състояние. Все пак те остават най-евтиния вариант за почивка на българчетата.

 

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 88

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 395

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ