23 Януари 2020четвъртък04:17 ч.

Детски очи окупираха галерия "Байер"

Черно-бели и цветни постери показват фотографките Ренета Кирилова и Евелина Петкова в Стара Загора

/ брой: 124

автор:Петър Георгиев

visibility 2034

42 черно-бели и цветни постера с хванати от обективите им детски очи и усмивки подредиха в старозагорската галерия "Байер" фотографките Ренета Кирилова и Евелина Петкова. Младите жени за пръв път показват заедно творбите си, макар поотделно да имат солидни професионални биографии.
Идеята за експозицията под наслов "Нашите деца" е на председателя на старозагорската група на художниците доц. Злати Златев. В приветствието си при откриването художникът каза: "Ако сега загасим осветлението, залата ще грейне от усмивките на "обектите", които Рени и Ева са запаметили. А може би най-хубавото е, че сега в "Байер" са не само снимките, а и децата. Съвсем мъничко пораснали, но все така красиви и лъчезарни!".
Ренета Кирилова е от Пловдив, завършила е живопис, твърди, че обожава черно-бялата фотография, но личният й начин на изразяване е в цвят. С фотография започва да се занимава сериозно от 2008 г., когато пребивава в Италия и там успява да си закупи добра техника. Сред първите й обекти е синът й Мартин, който може да бъде видян на поне три от изложените постери.
Евелина Петкова е от Раднево, но живее и работи в Стара Загора. За съвместната изложба лаконично коментира: "С нея искаме да ви покажем едно усмихнато и мечтаещо детство. Понякога режисирано - приказно, понякога до болка искрено. Такова, каквото го виждаме и усещаме. Всекидневно. Като детски фотографи и като родители. Да ви накараме да надникнете в очите им от нов ъгъл. Защото те растат и се променят непрекъснато. Всеки миг с тях е уникален и запомнящ се до следващия и следващия... Понякога тези моменти избледняват в паметта ни, но остава красивият спомен от уловения миг, уловен от сърцето и запечатан в кадър. Това е нашата творческа задача и духовно призвание."
Също като Ренета и тя е хванала в безброй кадри усмивката на сина си Росен.


 Художникът доц. Злати Златев пожела "На добър път!" на съвместната първа изява на Ренета Кирилова и Евелина Петкова в зала "Байер"

 Мъничката Рая, дъщеричка на журналиста Здравко Георгиев, е "запечатана" на няколко от постерите

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 113

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 121

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ