11 Август 2020вторник21:42 ч.

Детските градини отварят от 22 май

Учителите ще бъдат с маски или шлемове, мерят температурата на децата на входа първия ден

/ брой: 94

автор:Деси Велева

visibility 334

Детските ясли и градини в страната ще могат да отворят врати от 22 май, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Общините обаче ще преценят от коя дата да възобновят дейността им, като могат да избират в рамките от 22 май до 1 юни. На кметовете се възлага да създадат необходимата организация по отварянето на детските заведения, които не работят от два месеца. Това ще става при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и противоепидемични мерки. Очаква се първи да реагират частните градини. 

Добрата новина за родителите е, че няма да се изисква да носят медицинска бележка за контакт на децата, нито да им правят микробиологични изследвания, които са задължителни при по-дълги отсъствия. Тази мярка има за цел да се избегнат струпванията пред лекарските кабинети. В детските заведения ще има сериозен медицински контрол и непрекъснато медицинско наблюдение, обеща Ананиев. Първият ден ще се измерва температурата на всяко дете с живачен термометър, а приемът сутрин ще е в по-дълъг интервал пред входа на сградата. Освен това родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, че са запознати с мерките и доброволно са пожелали детето им да постъпи в градината. Те ще трябва да потвърдят, че то не е болно. 

Въпреки заявените мерки и изисквания за безопасност, министърът на образованието Красимир Вълчев призова родителите да не пращат децата си на забавачки, тъй като опасността не е преминала. Проучване на МОН показвало, че 38% от родителите са готови веднага да пуснат малчуганите, а други 30 на сто се колебаят. Затова от МОН очакват средна посещаемост от 10-11 деца в група, а за по-големите градове бройката да достигне 18. Според Вълчев след 1 юни тя ще намалява заради летния сезон. Тъй като поддържането на дистанция между децата е невъзможно, той разчита, че те ще бъдат максимално време навън като мярка за безопасност. Педагогически ситуации, тоест учебни часове, няма да има. Предвидено е персоналът да бъде с маски или предпазни шлемове, а при установено заразяване на дете ще се спазва досегашният протокол при заразно заболяване. Групата ще се постави под карантина и в следващите 14 дни няма да се приемат нови деца. Ако детското заведение е по-малко и между групите има контакт, то тогава всички ще бъдат под карантина. Ще се направи целево тестване на персонала на извадков принцип и ще се изследват 1000 души. На въпрос какво ще се прави, ако персонал на градина откаже да се върне на работа, министър Вълчев отговори, че според проучвания до 10% от работещите са заявили такова намерение и те могат да ползват отпуск. Ще се търсят заместващи учители, а най-лошата хипотеза е да се мине на полудневни занимания.

В София, Пловдив и Бургас забавачките ще отворят на 26 май, обявиха кметовете им.

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 23

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ