07 Юли 2020вторник07:01 ч.

Няколко думи

Девет лева дневно

/ брой: 56

автор:Аида Паникян

visibility 964

Ще се бият ли хората за работа, както кучетата за кокал? Ужасяващ сценарий, напомнящ "Лунната долина" на Джек Лондон. Но не е изключен, щом само за 2-3 работни дни регистрираните безработни са 1300! В моменти на криза на светло излизат както добрите страни, така и неумело маскираните предишни грешки и лъжи. 

Масово българските работодатели, за разлика от европейските, не обичат да инвестират в обучението на работниците и служителите си. Може би смятат, че това са пари на вятъра, щом нямат възвращаемост до ден-два и не носят 50-процентова печалба. Ако го правеха, до вчера нямаше да ронят крокодилски сълзи, че няма квалифицирана работна ръка, а днес нямаше масово да съкращават и уволняват.

Управниците ни може и да кажат колко много държавата е инвестирала в програми за обучение. Но и това не е съвсем вярно. От 7-8 години тя дава за преквалификация на безработни и повишаване на квалификацията на работещите около 75 млн. лв. годишно. Не е повод за гордост. А социалните министри обясняват, че това са европари. Да, има различни програми за обучение, но какъв е ефектът?

Днес надали някой може да каже колко обучавани по "Аз мога" например отпреди 10 години правят това, за което са учили, заели ли са по-добри позиции, получават ли повече пари? Или принципът е "има програма - да усвоим парите".

Какво стана с обещанията към 400 миньори от Бобов дол, останали без работа след закриването на мината? Погрижи ли се някой за преквалификацията им? Зад всекиго стои семейство. Колко още мини ще спрат заради климатичните промени? Управляващите имат ли щрихи за план как ще се препитават работилите в тях? Тези хора не живеят за единия мандат. Агонията им се удължава с аргумента, че евентуалните инвестиции биха имали висока социална цена. И толкоз! Има ли властта идея за преструктуриране на въгледобива? Така, че армията безработни да не се увеличава в геометрична прогресия? 

Днес светът казва: "Стойте си вкъщи! Работете от вкъщи!". Но законът регламентира ли почивката, отпуската, работното време на работещия от вкъщи?

Неща, за които добрият стопанин своевременно би се подготвил. Ако не го е сторил, когато е време, плаща скъпо. И тогава не е достатъчно да хвърли за курбан един министър и да вярва, че следващият - потенциална жертва на същите недомислия, би могъл да реши проблема.  

Затова днес социалният министър само обявява новорегистрираните безработни. И толкова. Без план "Б", без идея за бъдещето. По-лошото е, че дори план "А" се свежда до мизерния минимум от 9 лева дневно обезщетение за безработен.

Допреди две седмици просто се регистрираше спад на безработицата. Без идея как да бъде осигурена квалифицирана работна ръка. Сега просто се регистрира скок на безработицата. Без мисъл, че зад числото 1300 има семейства, сметки за ток, вода, отопление, данъци, училище, хляб, сирене, обувки. Телефон и интернет - в случай на друго "Стойте си вкъщи!"

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ