02 Октомври 2022неделя06:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Призивът на маршал Толбухин

Девети септември в Шумен

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 752

Бойчо Иванов


Победоносното настъпление на Червената армия, издаденото Окръжно щ 4 от ЦК на партията и обявената война от Съветския съюз поставиха пред нас задачата за завземане на властта от Отечествения фронт. Девета въстаническа оперативна зона и Шуменско-Преславският партизански отряд "Август Попов", независимо от тежката блокада, пристъпиха към изпълнението й. Всички партизански отряди, чети и групи насочиха силите си към щурм на властта в окръжния и околийските центрове. В гората между Шумен и Кочово се установи ОК на партията и щабът на зоната.

Бойчо Иванов, командир на Шуменско-Преславския партизански отряд

Само два дни след обявяването на войната командващият Трети Украински фронт маршал Толбухин отправи призив към българския народ и прикани за благоприятно отношение към армията освободителка. Над нас прелетяха съветски самолети, а наши партизани намериха позиви. Изблик на радостни чувства изпълни гърдите ни. Малкото листче преминаваше от ръце в ръце и се четеше с голямо любопитство и интерес. В най-напрегнатия момент бай Стоян, политкомисарят на отряда, го грабна, разцелува го и извика: "Хей, радост, радост моя, радост безгранична! Колко те очаквахме, колко!"

Никой не е казвал, че утре ще бъде ден първи, ден на новата ера, ден на свободата, но всички чувствахме това. Щабът на зоната бе в постоянно заседание, чертаеше плана за щурма. Бяха разработени два варианта, във всеки от които ключов момент беше превземането на Шумен... 

От Кочово, където властта вече е в ръцете на Отечествения фронт, два камиона с партизани, политзатворници, комунисти и ремсисти поемат към Шумен. По пътя с развени знамена преминават през Осмар, Троица и Хан Крум и навсякъде са посрещнати от ликуващи хора. 

Между Шумен и Дивдядово има пост. Червената армия вече е стигнала тук. Проверяват се всички, които влизат в града. 

- Давай оружие! - казва червеноармеецът. 

- Но мы партизаны! 

Скоро въпросът е изяснен, оръжието е върнато. Камионите отново потеглят към Шумен...

Шуменската общественост вече цяла седмица коментира събитията оживено. На 8 септември се провежда разширено заседание на ОК на ОФ. Решено е на следващия ден да се пристъпи към завземането на властта. 

На 9 септември сутринта много хора прииждат в градинката пред кметството. Към 10 часа отечественофронтовци потеглят за Областната дирекция. Но там вече няма никой. Областният директор и неговите довереници са се изпокрили. Властта е завзета от Отечествения фронт без съпротива. Димчо Попов става първият народен отечественофронтовски кмет. 

Но съпротива е оказана при Околийското управление. Там е пълно с хора от Държавна сигурност и полицаи, които отказват да се предадат. Започва ожесточена престрелка с партизаните и политзатворниците от Варна и Шумен. Фашистите обаче не съобразяват, че на гарнизон в Шумен вече е Червената армия. Съветски танк се появява в единия край на улицата. Скоро съпротивата е сломена. Околийският управител и неколцина фашисти са убити. Околийското управление е превзето. За комендант е назначен Кольо Грозев - дългогодишен секретар на нелегалния комитет на Работническия младежки съюз. 

От щаба на "Бранник" също откриват огън по ликуващия народ. В престрелката с партизаните няколко бранници падат убити. И тук фашистите са победени. 

Властта в Шумен изцяло е в ръцете на Отечествения фронт. От кметството, пред многохилядния народ, излязъл да посрещне свободата, новият областен управител Пеньо Писков държи реч, която завършва с думите: "Фашистката власт е съборена и от днес, 9 септември 1944 година, на власт е Отечественият фронт!" 

(откъс, със съкращения)

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ