06 Август 2021петък01:19 ч.

Върхове

Акад. Георги Марков:

Димитър Благоев има принос в нашия национален живот

Съседите ни от РС Македония посягат и на него, и на Георги Димитров, на Симеон Радев, казва известният историк пред "Фокус" по повод 165-ата годишнина от рождението на Дядото

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 12

Разговаря Деница Китанова

- Акад. Марков, навършват се 165 години от рождението на основоположника на социалистическото движение в България Димитър Благоев. Можем ли да кажем, че значението на Димитър Благоев като личност в нашата история е чисто партийно?

- Не. Благоев е личност с принос не само в политиката, но и в нашия национален живот. Знаете, че той произхожда от село Загоричане, Македония. Димитър Благоев е нападан от политици като Васил Радославов, но всъщност той отстоява българщината в Македония. Освен това, той не е съгласен с поддържането на войнишкия метеж през есента на 1918 г. Димитър Благоев отказва на Стамболийски да подкрепи това, което наричахме преди 1989 г Войнишко въстание. Казва, че няма да имаме по-добра съдба, ще ни окупират и сърби, и гърци и така нашия народ ще пострада.

- Какво е било мнението на Димитър Благоев за Септемврийското въстание?

- Благоев се обявява против авантюрата, наречена Септемврийско въстание. Тя е подготвена и организирана от "младите" Васил Коларов и Георги Димитров, но той знае, че тя е предварително обречена. Тогава Димитър Благоев е болен, но е с ума си и е против тази авантюра. Вследствие на Септемврийското въстание Комунистическата партия е забранена. Благоев е твърде различен от по-късните Димитров и Коларов. Той е всъщност един социал-демократ. През 1919 г. приема партията да стане секция на Третия интернационал - на Коминтерна и да се нарича комунистическа, но това не го прави комунист, както по-младите Коларов и Димитров. Той е преди всичко българин, който не се увлича толкова в интернационализма, както своите ученици.

- Споменахте, че Димитър Благоев е роден в село Загоричане, Костурско. Какво е било отношението му по македонския въпрос?

- Разбира се, Димитър Благоев поддържа тезата на Втория интернационал, че бъдещето на националните държави е в основаването на Федерация и по-специално на Балканската федерация. Той е смятал, че на Балканите е възможна федерация, за да се избегнат войните. Неслучайно Димитър Благоев се обявява първоначално против Балканската война. Той смята, че тя не е средство за решаване на българския национален въпрос. В неговото съзнание присъства този интернационализъм, но не прекалено, както при Коларов и Димитров. Той смята, че българите трябва да се обединят под обща стряха, но идеята му е била тази България да бъде част от Балканската федерация. Една идея, която после се оказва утопична.

- Има ли опасност нашите македонски събратя да посегнат и на личността на Димитър Благоев предвид неговия произход?

- Те вече посягат върху Благоев. Посегнаха и върху Георги Димитров, на Симеон Радев и на другите видни българи от Македония.

Георги Димитров е роден в село Ковачевци, Пернишко, но родителите му са от Разложко. И на него посегнаха. Посягат на всичко, което е българско, включително превеждат на "майчин език" Вапцаров, Смирненски и Талев без да се съобразяват с изявата на авторите приживе.

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 159

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 149

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 156

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 347

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ