06 Август 2021петък00:22 ч.

Снимка БГНЕС

Диян Стаматов: Обществото очаква други важни реформи в образование, освен деполитизация

автор:Дума

visibility 151


Училището определено не е място за политизиране, нито за представяне на каквито и да е политически твърдения и пропаганди, коментира пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119-о училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.
В неговата практика като училищен директор не е имало идеи за политизиране или пропагандиране. До него не са достигали информации за политически или партиен натиск. В предаването „Преди всички“ Стаматов изрази мнение, че не е разумно да се правят промени в закона в тази посока или ако се правят - то следва към съществуващите дефиниции просто да се добавят две думи.
Аз не мисля, че законът трябва да се редактира или да се отваря изобщо. В нашия закон е записана забрана по отношение на пропагандиране на различни идеологически трактовки. Ако трябва да се конкретизира в дадената ситуация – може би да. Но ако погледнем още по-глобално – има далеч по-жизненоважни и обществено очаквани промени, които обществото ни очаква в закона. Той вече е на 5 години и редакции в него са правени само и единствено във финансовата посока, коментира още Стаматов.
Като теми, по които биха могли да се правят корекции съобразно днешната ситуация, той очерта националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити.
Да се правят в електронен формат ДЗИ и НВО, да се прави истинска редакция на това, което се види от резултатите им, да се коригира всяка година, съобразно ситуацията на поколенията и резултатите им. Учебният план, учебните програми – олекотяването им, достигането до един много по-съвременен и гъвкав начин до поколението, което днес е коренно различно от това, което беше през 2016-а, изброи проблемните теми Диян Стаматов.
Като друга съществена и важна промяна в законодателството той посочи онлайн обучението.

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 159

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 149

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 156

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 347

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ