09 Май 2021неделя13:52 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

Дните в болничен намаляха, но разходите се увеличиха

/ брой: 69

автор:Аида Паникян

visibility 459

През 2020 г. разходите за болнични се увеличават, въпреки че броят на дните, в които хората са били в отпуск по болест, намаляват. В анализ НОИ обяснява, че една от причините е ръстът на осигурителния доход. От друга страна, заради увеличението на минималната заплата нараства среднодневното обезщетение за временна нетрудоспособност. Все пак остава въпросът защо точно в годината на пандемията намаляват дните за болничен. Според експертите от НОИ през м.г. в резултат на съкращенията заради пандемията намаляват осигурените във фонд "Общо заболяване и майчинство" и средно месечният им брой е под 2,5 млн. души, докато година по-рано е над 2,6 милиона. Това е пряка последица от шока на пазара на труда, който КОВИД-19 нанесе. 

Двойно повече в сравнение с предишни години се увеличават хората, взели болничен за гледане на член от семейството и за карантина. Само за година изплатените работни дни за това се увеличават от 666 100 на 1 393 000. С над 44% нараства и среднодневният размер на обезщетението. Ако пред 2019 г. за карантина са издадени 25 хил. болнични, то през 2020 г. са близо 1 711 900, като този ръст започва след март и продължава до края на годината. Увеличава се и средният брой работни дни, които се плащат на болничен лист.

До края на март т.г. от НОИ са изплатили над 1 млрд. лв. по мярката 60/40. Най-голям е делът на работодателите, получили подкрепа за поне месец, в сектор "Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети" - 25%. Благодарение на подкрепата най-много работни места - 42%, са запазени в преработващата промишленост. Това е секторът, в който са концентрирани предприятия със сравнително по-голям брой работници, докато в търговията, хотелиерството и ресторантьорството фирмите са повече на брой, но с по-малко наети работници и служители. 

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 825

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1063

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ