29 Май 2020петък23:50 ч.

Нововъведенията:

До 12 г. депутатстване, отзоваване на отсъстващи от заседания и пряк избор на лидер

/ брой: 15

автор:Павлета Георгиева

visibility 1285

Ограничение за депутатския стаж в БСП до 12 години е едно от нововъведенията, които Националният съвет на партията прие в събота. Темата бе сред най-дискутираните на заседанието. В залата имаше дори предложения лимитът да е 8 г. и един непълен мандат, за да се избегне усещането за "отстрел" на определени лица. След дълги дебати Корнелия Нинова убеди мнозинството от членовете на НС да подкрепи идеите за промяна в партията, предложени от нея и ръководството. Едва след предстоящия конгрес на социалистите реформите обаче ще придобият окончателен вид.
Мандатността на депутатите предизвика остра полемика. Емилия Масларова подчерта, че смяната трябва да е само с добре подготвени кадри, защото има хора, които са изключителни специалисти и няма да е лесно да бъдат заменени. Бяха дадени примери за европолитици с изключително дълъг парламентарен стаж. Според Велислава Дърева не е важно колко време някой е бил в парламента, а какво е свършил там, и това трябва да е критерий за замяна.
Одобрено бе и предложението за пряк избор на председател на партията, който да става с гласовете на 50% от партийните членове. С толкова гласове може да се прокара импийчмънт. 85 членове на НС гласуваха отзоваването на лидер да става по този начин, един бе против, а двама се въздържаха.
Всеки член на партиен орган, който отсъства от 3 поредни негови заседания, ще бъде отстраняван. Партийците могат да обжалват пред контролната комисия до месец след уведомяването за евентуалното си изключване.
Неочаквано остър отпор срещна предложението за отмяна на младежката листа за НС на БСП. Анна Янева обяви намерението на ръководството в НС да има по двама делегирани представители от изборен район - член до 35 г. и жена. Лидерът на Младежкото обединение Вероника Делибалтова поиска запазване на досегашното положение. Пленумът прие да има отделна листа за членове под 35 г., те ще заемат не по-малко от 20% от НС. Засега делегираните представители в съвета остават двама, като поне единият трябва да е жена.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ