11 Април 2021неделя16:18 ч.

Нововъведенията:

До 12 г. депутатстване, отзоваване на отсъстващи от заседания и пряк избор на лидер

/ брой: 15

автор:Павлета Георгиева

visibility 1772

Ограничение за депутатския стаж в БСП до 12 години е едно от нововъведенията, които Националният съвет на партията прие в събота. Темата бе сред най-дискутираните на заседанието. В залата имаше дори предложения лимитът да е 8 г. и един непълен мандат, за да се избегне усещането за "отстрел" на определени лица. След дълги дебати Корнелия Нинова убеди мнозинството от членовете на НС да подкрепи идеите за промяна в партията, предложени от нея и ръководството. Едва след предстоящия конгрес на социалистите реформите обаче ще придобият окончателен вид.
Мандатността на депутатите предизвика остра полемика. Емилия Масларова подчерта, че смяната трябва да е само с добре подготвени кадри, защото има хора, които са изключителни специалисти и няма да е лесно да бъдат заменени. Бяха дадени примери за европолитици с изключително дълъг парламентарен стаж. Според Велислава Дърева не е важно колко време някой е бил в парламента, а какво е свършил там, и това трябва да е критерий за замяна.
Одобрено бе и предложението за пряк избор на председател на партията, който да става с гласовете на 50% от партийните членове. С толкова гласове може да се прокара импийчмънт. 85 членове на НС гласуваха отзоваването на лидер да става по този начин, един бе против, а двама се въздържаха.
Всеки член на партиен орган, който отсъства от 3 поредни негови заседания, ще бъде отстраняван. Партийците могат да обжалват пред контролната комисия до месец след уведомяването за евентуалното си изключване.
Неочаквано остър отпор срещна предложението за отмяна на младежката листа за НС на БСП. Анна Янева обяви намерението на ръководството в НС да има по двама делегирани представители от изборен район - член до 35 г. и жена. Лидерът на Младежкото обединение Вероника Делибалтова поиска запазване на досегашното положение. Пленумът прие да има отделна листа за членове под 35 г., те ще заемат не по-малко от 20% от НС. Засега делегираните представители в съвета остават двама, като поне единият трябва да е жена.
 

COVID-19: 1 352 са новите случаи

автор:Дума

visibility 3

ЦИК обяви избраните депутати в новия парламент

автор:Дума

visibility 606

Полицията и РЗИ в Благоевград спряха тайно парти

автор:Дума

visibility 172

Жена почина след побой в София

автор:Дума

visibility 234

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 69

Застрахователите - с 32% по-голяма печалба

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 69

Отпускат 1 млн. лв. за българско агнешко

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 69

Българин влезе в класацията на "Форбс"

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 69

Нищо ново под слънцето

автор:Велиана Христова

visibility 834

/ брой: 69

Днешният ни дълг

visibility 796

/ брой: 69

Датата

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 69

Триклета да си ти, Европо, кръвнице македонска!

автор:Христо Георгиев

visibility 1063

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ