13 Август 2020четвъртък03:11 ч.

Нововъведенията:

До 12 г. депутатстване, отзоваване на отсъстващи от заседания и пряк избор на лидер

/ брой: 15

автор:Павлета Георгиева

visibility 1364

Ограничение за депутатския стаж в БСП до 12 години е едно от нововъведенията, които Националният съвет на партията прие в събота. Темата бе сред най-дискутираните на заседанието. В залата имаше дори предложения лимитът да е 8 г. и един непълен мандат, за да се избегне усещането за "отстрел" на определени лица. След дълги дебати Корнелия Нинова убеди мнозинството от членовете на НС да подкрепи идеите за промяна в партията, предложени от нея и ръководството. Едва след предстоящия конгрес на социалистите реформите обаче ще придобият окончателен вид.
Мандатността на депутатите предизвика остра полемика. Емилия Масларова подчерта, че смяната трябва да е само с добре подготвени кадри, защото има хора, които са изключителни специалисти и няма да е лесно да бъдат заменени. Бяха дадени примери за европолитици с изключително дълъг парламентарен стаж. Според Велислава Дърева не е важно колко време някой е бил в парламента, а какво е свършил там, и това трябва да е критерий за замяна.
Одобрено бе и предложението за пряк избор на председател на партията, който да става с гласовете на 50% от партийните членове. С толкова гласове може да се прокара импийчмънт. 85 членове на НС гласуваха отзоваването на лидер да става по този начин, един бе против, а двама се въздържаха.
Всеки член на партиен орган, който отсъства от 3 поредни негови заседания, ще бъде отстраняван. Партийците могат да обжалват пред контролната комисия до месец след уведомяването за евентуалното си изключване.
Неочаквано остър отпор срещна предложението за отмяна на младежката листа за НС на БСП. Анна Янева обяви намерението на ръководството в НС да има по двама делегирани представители от изборен район - член до 35 г. и жена. Лидерът на Младежкото обединение Вероника Делибалтова поиска запазване на досегашното положение. Пленумът прие да има отделна листа за членове под 35 г., те ще заемат не по-малко от 20% от НС. Засега делегираните представители в съвета остават двама, като поне единият трябва да е жена.
 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 154

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 154

Над 200 ранени при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 154

Кратки новини

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 193

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 147

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 115

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 112

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ