04 Декември 2022неделя20:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Нововъведенията:

До 12 г. депутатстване, отзоваване на отсъстващи от заседания и пряк избор на лидер

/ брой: 15

автор:Павлета Георгиева

visibility 1751

Ограничение за депутатския стаж в БСП до 12 години е едно от нововъведенията, които Националният съвет на партията прие в събота. Темата бе сред най-дискутираните на заседанието. В залата имаше дори предложения лимитът да е 8 г. и един непълен мандат, за да се избегне усещането за "отстрел" на определени лица. След дълги дебати Корнелия Нинова убеди мнозинството от членовете на НС да подкрепи идеите за промяна в партията, предложени от нея и ръководството. Едва след предстоящия конгрес на социалистите реформите обаче ще придобият окончателен вид.
Мандатността на депутатите предизвика остра полемика. Емилия Масларова подчерта, че смяната трябва да е само с добре подготвени кадри, защото има хора, които са изключителни специалисти и няма да е лесно да бъдат заменени. Бяха дадени примери за европолитици с изключително дълъг парламентарен стаж. Според Велислава Дърева не е важно колко време някой е бил в парламента, а какво е свършил там, и това трябва да е критерий за замяна.
Одобрено бе и предложението за пряк избор на председател на партията, който да става с гласовете на 50% от партийните членове. С толкова гласове може да се прокара импийчмънт. 85 членове на НС гласуваха отзоваването на лидер да става по този начин, един бе против, а двама се въздържаха.
Всеки член на партиен орган, който отсъства от 3 поредни негови заседания, ще бъде отстраняван. Партийците могат да обжалват пред контролната комисия до месец след уведомяването за евентуалното си изключване.
Неочаквано остър отпор срещна предложението за отмяна на младежката листа за НС на БСП. Анна Янева обяви намерението на ръководството в НС да има по двама делегирани представители от изборен район - член до 35 г. и жена. Лидерът на Младежкото обединение Вероника Делибалтова поиска запазване на досегашното положение. Пленумът прие да има отделна листа за членове под 35 г., те ще заемат не по-малко от 20% от НС. Засега делегираните представители в съвета остават двама, като поне единият трябва да е жена.
 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 145

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1125

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 947

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 873

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ