04 Август 2020вторник18:03 ч.

До 45% по-скъп ток заради вятърната енергия

Цената на един мегават от ВЕИ е 12 пъти по-висока, отколкото от АЕЦ "Козлодуй"

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 100

От 25 до 45 на сто ще поскъпне токът заради вятърната енергия. Това заяви депутатът от левицата Петър Димитров по време на обсъждането на приетия вчера на първо чете законопроект за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ). Според бившия министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" цената на вятърната енергия е 189 лв. за един мегават час, разликата е 12 пъти повече в сравнение с тока от АЕЦ "Козлодуй". Ако до 2020 г. 10% от електроенергията се произвежда от възобновяемите източници, годишните обществени разходи ще бъдат 1,2 млрд. лв. от преференции, според изчисленията на Димитров. Той коментира, че ако се построи АЕЦ "Белене", България ще има ядрена енергетика, хората - избор, а и ядрената енергетика също е зелена, защото не замърсява околната среда.
Дебатите по законопроекта продължиха повече от три часа. От Синята коалиция също бяха категорични, че "зелената" енергия не трябва да става причина за рязко поскъпване на тока. Депутатът Иван Иванов обърна внимание, че според предлагания законопроект след 2020 г. няма да има преференциални цени за енергията от ВЕИ. Според Валентин Николов от ГЕРБ обаче ще дойде момент, когато енергията от тези източници ще стане по-евтина, но обществото трябва да вложи ресурс.
Депутатите приеха министърът на икономиката, енергетиката и туризма да разработи национален план за действие за използване на енергията от възобновяеми източници до 2020 г. Той ще гарантира постигането на задължителната национална цел на България - 16% общ дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление, включително 10 на сто задължителен дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта.
В закона са вписани нови правомощия на ДКЕВР - да определя преференциални цени за изкупуването на електрическата енергия от ВЕИ. Комисията трябва да разработва методика за справедливо разпределение на разликата между пазарната и преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от ВЕИ, между всички потребители. Тя ще контролира процедури за присъединяване на енергийни обекти за производство на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.
Държавната политика за насърчаване производството и потреблението на електрическа, топлинна енергия и енергия от ВЕИ се изпълнява от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, която ще бъде наследник на Агенцията по енергийна ефективност. Депутатите записаха, че общинските съвети ще приемат дългосрочни и краткосрочни програми за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници и биогорива.

 

Борисов обеща милиони и на зеленчукопроизводителите

автор:Дума

visibility 126

Туроператорите излязоха отново на протест

автор:Дума

visibility 126

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 270

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 462

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 445

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ