04 Март 2021четвъртък21:29 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

До 70% от Сребърния фонд ще може да се влагат в ДКЦ

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 388

Държавният фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система ще може да инвестира до 70% от активите си в български ДЦК, се вижда от проекта на Министерството на финансите за изменение на закона за т. нар. Сребърен фонд. В акции, издадени от емитенти от Република България, и които са включени в индекс на регулиран пазар на ценни книжа, Сребърният фонд ще може да инвестира до 10% от активите си.
До 40% от активите на фонда ще могат да бъдат влагани в акции от индекси на борси в ЕС, а в акции на трети държави, също индексни, до 30% от средствата. В дългови ценни книжа на чуждестранни държави фондът ще може да влага не повече от 30% от активите си, както и корпоративни облигации с кредитен рейтинг от инвестиционен клас (също до 30%). До 15% от средствата фондът ще може да инвестира в общински ценни книжа. Ограничението за инструменти на паричния пазар е не повече от 10 на сто от активите на фонда. Също така фондът не може да придобива 5 и над 5 на сто от акциите на един емитент.
"Съгласно действащия закон за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система средствата на фонда могат да се инвестират единствено в чуждестранни активи", се казва в мотивите на Министерството на финансите за предлаганите промени в закона. "Средствата на фонда намаляха в реално изражение след корекция за инфлацията през периода. По-конкретно, средствата на фонда са се обезценявали средногодишно с между 1 на сто и 5.5 на сто или около 40 млн. лв. Това създава необходимостта от по-активно управление на активите на фонда с цел постигане на по-висока доходност при запазване на ниска степен на риск", съобщиха от МФ.
При направен анализ от МФ на държавните резервни пенсионни фондове в ЕС е установено, че 16 държави от ЕС нямат резервни пенсионни фондове, а други 11 от тях разполагат с такива. От Министерството на финансите отбелязват, че нито един от резервните фондове няма забрана за инвестиране в местната икономика.
 

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 194

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 187

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ