18 Февруари 2020вторник09:40 ч.

До изборите - молчать!

/ брой: 137

автор:Янко Долапчиев

visibility 1327

Завчера браншовата организация на операторите на ваучери за храна беше обявила, че ще даде пресконференция. Защото квотата от 172 млн. лева, определена от държавата, ще бъде изчерпана през последните два месеца, от което ще бъдат ощетени 270 хиляди работещи. Министър Симеон Дянков бе казал, че първо, тя не е изчерпана, а дори да е, повече пари няма да се дават. Причината браншовиците да се откажат да вдигнат протестен глас е, че ги посъветвали "отгоре" да не си отварят устата, щото идели избори. А ваучерите миналата година бяха обявени от МС за една от 60-те антикризисни мерки, за механизъм за подкрепа на реалните доходи, начин за изсветляване на сивата икономика при търговските обекти, където се пазарува с тях.
Елегантното и недотам запушване на устата не е новост. Синдикатите от БДЖ също искали да дадат пресконференция и да говорят за съкращенията и фалита на дружеството, но им казали същото - за изборите. Преди месец представители на професионалната организация на пунктовете за изкупуване на скрап излязоха от залата за пресконференции на БТА малко преди да седнат зад микрофоните. Обещаха им, че ще ги включат в работната група за промени в Закона за управление на отпадъците.
Жалката максима "Преклонената глава сабя не  я сече" се превърна постепенно в прийом на държавното управление. И синдикатите са хрисими. За тях върховното постижение е да си изпеят урока с възражение пред Тристранката, в която още влизат представители на правителството и бизнеса. След това да позират пред камерите добронамерена раздяла със своите опоненти. На фона на масовите синдикални протести, заливащи целия свят, които виждаме всяка вечер от телевизионния екран.
Как можем да си обясним отговора на Константин Тренчев в последното предаване "Неделя 150" на въпроса на Лили Маринкова - за казаното от премиера в Прага, че европейските правителства трябвало да направят заплатите като българските, за да се справят с кризата? Борисов се бил пошегувал, рече Тренчев! Макар да е ясно, че шега няма, а има само резил. Лозунгът, развяван от Дянков, няма как да мине другаде, освен у нас.
По повод на намерението на финансовото министерство да увеличи акциза на метана и дизела за следващата година Тренчев прозря, че това щяло да удари потребителите и да надуе инфлацията - като че проповядваше от амвона за обич дори към врага си, а не ставаше дума за оцеляването на народа. Липсваше дори намек за някакви синдикални недоволства и протести. Защото резултатът от премиерския "оздравителен" план вече е виден: забатачено здравеопазване, само биене на тъпана за социална политика, конкурентоспособност на икономиката на дъното на европейската класация, две места по-нагоре сме по безработица, замръзнало вътрешно потребление.
Пак по повод ляпнатото от Борисов в Прага председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски бе казал пред "Хоризонт", че ако се изпълни рецептата му, държави от ЕС ще намалят пет пъти брутния си вътрешен продукт. Единственото извинение за тази приумица според професора било, че била изречена от човек, който не е икономист. Хайде да не му придиряме, за толкова е учил човекът, толкова си може. Да, ама Трайчо Трайков, който е учил за повече, намери за разумна рецептата на премиера за справяне с кризата. И се питаш той какво управлява - българската икономика или казино?
В недалечно минало действаше едно правило: снишавай се, за да мине бурята. Сега то стана закон - мълчи, клекни безмълвен сред тревата, докато минат изборите! Сетне продължи да се хапеш отзад.
 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 120

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 305

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 262

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 451

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ