13 Април 2021вторник20:25 ч.

Doing business* по Дянковски

/ брой: 247

автор:Валентин Георгиев

visibility 1550

България продължава да пропада в годишната класация на Световната банка (СБ) Doing business - през тази година вече е на 66-о място спрямо 64-то през 2011 г. А в сравненение с 2009 г., когато е била 45-а, сривът е с над 20 места. Само с толкова успяха да я сгромолясат ГЕРБ за един пълен мандат. Воглаве с големия "специалист" Дянков, който е сред хората, участвали в изготвянето на проекта за самата класация преди 10 години.
Каква ирония на съдбата?! Да докажеш със собственото си творение, че не ставаш за мястото, което заемаш. И какво по-голямо доказателство за провала на политиката, която водиш! 
Сред 10-те изследвани показатели най-драматичен е спадът при стартирането на бизнес у нас - за година той се е смъкнал с цели 9 пункта. Трагично е положението на предприемачите ни и по отношение плащането на данъци, достъпа до кредитиране, сдобиването със строителни разрешителни, свързването с ток... Затова и оценката на СБ, че правенето на бизнес в България, видите ли, станало по-трудно, не е съвсем точна. Не трудно, а си е направо невъзможно. Дори според някои да започнеш днес бизнес е равносилно на ритуално самоубийство. Но дори да минеш през бюрократичния ад, който ти отнема средно 107 дни, 21 процедури и разходи за тях, възлизащи на 293% от средния доход за глава от населението (при 79% средно за държавите от ОИСР), се оказва, че и правенето на бизнес изглежда безсмислено упражнение за мазохисти.
Неминуемо за "добре дошъл" тук те връхлитат нелоялната конкуренция, лаишките упражнения на властта в постоянна смяна на правилата на играта, сблъсъкът с интересите на някои, подкрепяни от други, които пък са хора на трети... От измислени и скалъпени обвинения, нарушения и актове, до открити заплахи, изнудване и саморазправа. И всичко това, наречено "бизнес среда", ти се случва, защото "ощетяваш" с действията си някои хора с политически чадър. А може би за нашите условия трябва да добавят и нова специална графа: колко време оцелява една фирма от дребен или среден калибър в условията на изчезващ вътрешен пазар?
Освен? Освен ако си член на ГЕРБ, разбира се. Тогава бизнесът сам идва при теб. Дори и да не искаш, те ти го пъхат в ръцете. Печелиш на воля обществени поръчки, стига да си част от обръчите с "наши" фирми.
От класацията прави впечатление и друго. Че ние падаме, е очевидно, но защо съседни нам държави се изкачват? Сред тях похвала от СБ получават Гърция, Сърбия, Украйна, Узбекистан. Да не говорим, че преди нас са Чехия (65) Беларус (58), Унгария (54), Черна гора (51)... Сигурно за тях криза няма? Или сигурно от СБ просто не са в час? Защото Бойко и Дянков казват, че сме номер едно. А щом те го казват, значи е така. В такъв случай ще е най-добре от банката да си приберат "отличника". Иначе току-виж хората и оттук го изгонили, както са постъпвали в други държави, където е бил съветник. 

------------------------------------
*Doing business (англ.) - правене на бизнес
    

    

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ