04 Август 2020вторник18:15 ч.

Докладът на Дик Марти все още е без отговор

/ брой: 105

visibility 7

Горан Чворович
"Вечерне новости"


Скоро ще измине половин година от първото появяване в общественото пространство на елементи от доклада на депутата от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти за търговията с човешки органи в Косово, но нещата не помръдват от първоначалната точка.
Докладът на Марти предизвика голяма буря в света, също както и предишното му разкритие за тайни затвори на ЦРУ. Все пак тези две големи афери засега имат различно развитие. Цялата международна общност изпраща сигнали, че е заинтересована истината за търговията с органи да излезе на светло.
Такива послания изпратиха и ЕС, и ООН, но всичко свърши с това, тъй като по никакъв начин не може да бъде намерена меродавна институция, която окончателно да извърши подробно разследване. Официален Брюксел застъпва тезата, че това е работа за полицейската мисия на ЕС в Косово ЕУЛЕКС.
ЕУЛЕКС е най-добре поставен да извърши това разследване, заяви Мая Кочанчич, говорител на Катрин Аштън, върховен представител за общата външна политика и сигурността. Тази мисия обаче един път вече води разследване по този въпрос, но не откри нищо. След публикуването на доклада на Марти, те поискаха от него допълнителни доказателства, но той ги посъветвал като специална служба сами да ги потърсят. С оглед на това, че те не могли да ги намерят, Марти изразил съмнение в техните компетенции. ЕУЛЕКС в момента е задвижил предварително разследване по твърденията на Марти и засега остана с това. Тази мисия освен това е ограничена само в Косово, докато разследване би трябвало да се води в Албания и други страни като Турция. Официален Белград затова предложи разследването да бъде извършено от ООН. Това предложение обаче засега не е получило конкретен отклик в Брюксел и преди всичко във Вашингтон, от който много зависи.
Неотдавна пристигна новината, че Дик Марти се оттегля от политическия живот. Той направи това по силата на закона, тъй като е изпълнил четири мандата, макар да се очакваше, че заради своето реноме ще поиска изключение от правилото - нещо, което той не направи. Неговият доклад, въз основа на който бе гласувана резолюция на Съвета на Европа, по този начин рискува да изпадне в забвение. В Съвета на Европа обаче уверяват, че това няма да се случи.
Мевлют Чавушоглу, председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), тази най-голяма интеграционна институция, изтъкна неотдавна за "Вечерне новости", че желание и воля за разследване има, а единственият отворен въпрос е да се открие как да се направи това. Дотогава докладът на Марти ще бъде мъртво слово на хартия.

Борисов обеща милиони и на зеленчукопроизводителите

автор:Дума

visibility 126

Туроператорите излязоха отново на протест

автор:Дума

visibility 126

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 270

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 462

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 445

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ