30 Октомври 2020петък10:42 ч.

В БСП са категорични, че хвалбите на управляващите за напредък са безпочвени

Докладът на ЕК - шамар за властта

Безконтролна прокуратура, липса на присъди за корупция и мащабни протести

/ брой: 186

автор:Павлета Давидова

visibility 607

Мониторингът върху страната ни продължава, въпреки хвалбите на управляващите

Директна намеса на властта в медиите, безконтролна прокуратура, липса на присъди за корупция и мащабни протести срещу правителството - това са част от тежките констатации в доклада, с които Еврокомисията попари управляващите у нас.

Зам.-председателят на ЕК Вера Юрова подчерта, че мониторингът остава и "предстои още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат". "След като хората изразяват такова недоволство и недоверие и чувство, че не е възможно да получат правосъдие от държавата, то това е сериозен проблем, който да бъде поет от националните власти", добави тя.

Положителен нарече доклада министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Закъсняха, аз тези констатации ги правя отдавна, лаконичен бе президентът Румен Радев.

С негативен доклад за състоянието на върховенството на закона в България Европейската комисия попари властта у нас. Специално внимание в него се отделя на проблемите в правосъдната система, борбата с корупцията и застрашената медийна свобода. За първи път е акцентирано и на мащабните протести у нас, които са омаловажавани от управляващите.

За България все още важи Механизмът за сътрудничество и проверка и предстои още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Юрова. "Продължаваме с механизма, като правим обективна картина на състоянието в България било за борбата с корупцията, било за състоянието на медиите. Българското правителство и парламент трябва да се справят с тези проблеми. Трябва да приемат това много сериозно, защото, след като хората изразяват такова недоволство и недоверие и чувство, че не е възможно да получат правосъдие от държавата, то това е сериозен проблем, който да бъде поет от националните власти", добави тя.

Критиките към България са за липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-честите заплахи срещу журналисти и липса на резултати в борбата срещу корупцията.  Посочва се, че много журналисти определят политическата намеса в медиите като обща и широко разпространена.  

В документа се казва, че пред България стоят важни предизвикателства, преди тя да постигне сериозна репутация за безпристрастност, обективност и независимост на съдебните органи. Необходим е сериозен брой на окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта, пише там. ЕК очаква процедури, които да гарантират ефективна отчетност от главния прокурор. Отбелязва се, че съставът и функционирането на ВСС и инспекторатът към него все още са обект на безпокойство.

Президентът Румен Радев коментира лаконично - "аз тези констатации ги правя отдавна, закъсняха". Вицепрезидентът Илияна Йотоева смята, че докладите и оставащият мониторинг ще продължат да сриват имиджа на страната. "Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Не искам да знам какво ще пише в нея", притеснена е тя. 

БСП оценява доклада за България като "описание за държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно и в която институциите, призвани да спазват и да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го направят". Това е доклад и за изгубеното време, тъй като поне от 4 г. тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП, включително във вотове на доверие по отношение на пълния провал в борбата с корупцията и гарантиране на върховенството на закона, обясни Крум Зарков. "Липсата на присъди за корупция също не е новина, но отново е на челните страници на доклада на ЕК. Там е отбелязано и че над 80% от хората знаят, че корупцията е широко разпространено явление в България. Отбелязано е също, че много от тези хора са на площада. Отбелязан е парадоксът, че правителството е изтъкнало като свой приоритет борбата с корупцията, а точно тази тема предизвика едни от най-масовите протести", обобщи социалистът. Той посочи, че за първи път е отбелязана директната намеса на държавата в медиите - чрез раздаването на реклами или други форми на пари за определени медии.

Това е първият доклад, който освен обективен, е и доста положителен, гласи позицията на ГЕРБ. Тезата им бе анонсирана от правосъдната министърка Десислава Ахладова, която явно не осъзнава острите и повтарящи се критики от Брюксел.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ