27 Септември 2020неделя10:43 ч.

Долу найлоните!

/ брой: 142

автор:Васил Попов

visibility 1996

Широката българска общественост е възхитена и благодарна за великото държавническо решение от догодина да бъдат забранени найлоновите торбички, с които пазаруваме всекидневно в супермаркета, на пазара и в кварталната бакалия, и даже от борсите - в огромни чували. Тези торбички и чували биват всякакви - прозрачни, черни, разноцветни, с рекламни надписи или без. Оказва се, че това, видите ли, било най-големият замърсител, най-голямата заплаха за екологията и природното равновесие. Това сигурно е така. Не го оспорваме. Ние сме "за". Обаче тук възниква един много незначителен въпрос. Какъв е процентът замърсяване от найлоновите торбички за пазаруване и какъв е процентът на замърсяване от: пластмасовите бутилки по половин, по един, по един и половина, по два, по два и половина, по три, пет, осем, десет и единадесет литра, в които се наливат всички видове минерални и трапезни води, лимонади, кока-коли, безалкохолни, пък и безалкохолни напитки и каквото се сетите.
Отделно задаваме въпроса, какво ще стане с милионите пластмасови чашки за кафе, чай и др. напитки, с пластмасовите чинийки, вилички, ножчета, лъжички и други разни такива неща? Защо не се вземе някакво решение и за тях?
Има обаче и други въпроси. Какво ще стане с милионите квадратни метри полиетилен, който се използва за парници, оранжерии и всякакви други покриви на бараки?
Какво ще стане с хилядите градински павилиони и палатки с метална или друга конструкция, а с покритие от пластмаса?
Какво ще стане с хилядите детски и не само детски надуваеми басейни, топки, спасителни пояси, патки, лебеди, крокодили и корабчета, които също са от пластмаса?  И хилядите други детски играчки от пластмаса.
А милионите памперси, на които външният слой също е от пластмаса? Не става дума само за нещата, свързани с децата, произведени от пластмаса, ами и за възрастните - якета, шапки, маратонки, раници, дъждобрани, шушлeци и всичко друго, каквото се сетите - имате го в изобилие вкъщи. Ще излезе ли закон за забраната на всичко това?
Кой знае защо нещо ни навежда на мисълта, че забраната само на торбичките за пазаруване е свързана с нещо друго, не само като подражание на американците, които пазаруват в хартиени кесии. Тук може би някой иска да даде едно яко рамо на производството на хартия и хартиени изделия. Това обаче няма ли да накърни още по-силно опазването на природата, като се знае, че хартията се произвежда от дървесина, а за целта се изсичат поголовно вековни гори?
Те, горите, колко ли останаха в България! Значи някой удря рамо и на търговската мафия, която ще внася дървесина от чужбина. Каквито и да са мотивите, те не са убедителни. И всичко ще легне пак на гърба на данъкоплатеца.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1270

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 620

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ