22 Януари 2022събота00:56 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

Мнение

"Долу Ньой!"

Не ни е виновен Макрон

/ брой: 111

автор:Трифон Митев

visibility 1317

Повод ми е отхвърлянето в Европейския парламент на българските предложения по "Проекта Макрон", с които се търсеше мъничко съгласие и уважение към българските интереси, без да се накърняват чуждите в транспрта. Е, "Да живее Франция!" Но и ние, българите, да понаживяваме...

На Запад още ли не прощават, че ни има? С комплекса им, че България ги опази със съдбата си от османското нашествие? С кирилицата, която преглътнаха в Брюксел? Не щат да преглътнат Одринската битка на Калоян, Галиполи и Дойран, Балатон и Драва по-късно?

В Берлин през 1878 г. ни показаха, че да победиш не значи да си победител - унизиха победоносното руско оръжие и самоотвержената борба на целокупния български народ "от Дунав до Албанската пустиня" (по Яворов) за свобода и самоопределение и разпокъсаха току-що възродената България.

После - Букурещ - 1913-а, и Ньой - 1918-а: една след друга тежки рани - Македония, Източна Тракия, Северна Добруджа, Западните покрайнини... Показват ни, че победителите не ги съдят - нали победиха и в Студента война, която още, пълзешком, като вита змия съска и обвива шията ни.

И не е само "Проектът Макрон". Ами маслото "с краварката долу вляво"? Нито по качество, нито по достъпна цена у нас е като в Германия - по-зле сме. На цял свят му светна, че в ЕС има равни и по-малко равни - ние сме от вторите: с по-лошо качество за българския пазар на същите западни стоки, предназначени за западния пазар! Кому не са ясни двата аршина - един за Брюксел, Париж и Берлин, друг - по-лошия, за София и някои други покрай нас! Нали в германската преса излязоха заглавия, че техните "чернокожи", срещу които се проявява расизъм, са българите и румънците - покрай случващото се днес в САЩ?

Но не ни е виновен Макрон!

Чета по огради "Долу Ньой!", изписан с черни букви. Чувам този лозунг всеки ноември, когато се палят факли вечер, а денем децата ни заминават да търсят хляба си в същите държави, които ни натрапиха Ньойския договор, по-черен от "мирните договори" към другите победени страни в Първата световна война...

Долу Ньой и Ньойщината в Европейския "равноправен" съюз! Докога така и докога ще съществува самият съюз по този начин - той не значи Брюкселска свръхадминистрация, всепоглъщаща, която с различни очи гледа на Запад и на Изток? Съюз, създаден като касичка и разпределител на пари - за едните почти всички, на другите - каквото остане. В немощ да пази най-важното - здравето и живота на хората. Коронавирусът показа това...

Време е управляващи и опозиция у нас, обществото ни - разделяно и раздирано, да се вземем в ръце: Долу Ньойщината! Не услужливо вече 30 години да съсипваме икономиката и интересите си, защото тъй поискали "началниците от Брюксел" или от другаде. Не чуждите търговски вериги да погубват българските магазинчета... А ние и децата ни в България да си вадим хляба и да правим щастието си, като си помагаме с другите европейски страни. Няма нужда нов Стамболийски да чупи златна перодръжка - онази, с която подписахме договор за присъединяване към Европейския съюз. Зависи от съюза и от нас.

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 345

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ