29 Май 2020петък01:20 ч.

Долу ръцете от държавата

/ брой: 183

автор:Чавдар Николов

visibility 895

Появи се информация, че мистериозен инвеститор е спечелил милиарди от понижения кредитен рейтинг на САЩ от "Стандард енд Пуърс". Това не е изненадващо и е напълно възможно да е вярно. Не случайно комисия от Сената на САЩ по банките проверява на базата на какъв анализ и върху какви числа бе понижен рейтингът. Проблемът при рейтинговите агенции, а и критиките към тях са именно такива, че не е ясно доколко работят с числа и обективни показатели или с впечатления. Обикновено се избягва да се споменава и за най-важното - финикийските знаци, които могат да играят основна роля.
Няма да се изненадам, ако във всичко, което се случи, има умисъл. И Италия беше атакувана със същата схема. Само че със САЩ криво си направиха сметката. И това няма да им се размине.
На трите рейтингови агенции - "Стандард енд Пуърс", "Муудис" и "Фич", трябва да бъде забранено да оценяват държави. Защото са най-влиятелни и могат да сринат умишлено една държава, ако имат такова намерение. Прекалено много власт е съсредоточена в тях - в някакви хора, обявили се за анализатори, за наблюдатели и за какво ли не. И в България се получава нещо подобно с разните либерални институти и пр. Те се опитват да играят "важна" роля и да диктуват общественото мнение. Това също започва да става доста опасно - няколко момченца, които постоянно дават мнения.
Светът стигна дотук именно заради неолиберализма. Тези рейтингови агенции са институции на неолиберализма. В даден момент всичко се определя от частни институции, от частни интереси, които могат да бъдат манипулирани, насочвани, групирани и т.н. Как може частна структура да определя рейтинг на държава и да има обективност?
Необходимо е да бъдат въведени някакви регулации. Дали това обаче е възможно при безумното разрастване на финансовите пазари и при толкова хора, които зависят от тях? През 2008-2009 г. бях оптимист, защото смятах, че кризата ще отрезви човечеството и то ще премине към по-сериозна регулация. Но хората, т.е. управляващите, елитите не можаха да вземат завоя (а между тях има страшно много зависещи от финансовите пазари). Сега вървим към нова криза. Ако до две години САЩ не затегнат коланите, тя не ни мърда.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ